SSH& gaat nieuwe studio’s aan vriendengroepen verhuren: ‘Voor het gemeenschapsgevoel’
De gloednieuwe studio’s van studentenhuisvester SSH& bij de Winkelsteeg in Nijmegen gaan volgende week in de verhuur. Maar wel op een opvallende wijze: eerst mogen alleen groepen vrienden zich aanmelden.
Het nieuwe studentencomplex gaat Urban heten en staat op NDW21. Dat staat voor Nieuwe Dukenburgseweg 21, de plek bij de Winkelsteeg waar de nieuwste stadsbuurt van Nijmegen komt. SSH& bouwt daar samen met woningcorporaties Talis, Portaal en Woonwaarts vijfhonderd woningen, verdeeld over zeven gebouwen.
SSH& heeft er 79 zelfstandige studio’s gemaakt. Ze zijn 20 vierkante meter groot en gaan 450 euro per maand (kale huurprijs) kosten. Studenten kunnen er vanaf begin april in.
Groepjes vrienden
Maar: dan moet je wel door de selectie heenkomen. SSH& begint met het online zetten van vijftien studio’s die dichtbij elkaar liggen, bijvoorbeeld op dezelfde gang of verdieping. Die studio’s verhuurt de studentenhuisvester aan vijf groepjes van drie vrienden.
Zij worden gekozen op basis van loting. Sinds 2020 werkt SSH& met dat systeem. Daarvoor werden kamers toegewezen op basis van wachttijd: wie het langst stond ingeschreven, had de meeste kans. Nu zou de verdeling eerlijker moeten zijn.
‘We zien dat bewoners vaak langs elkaar heen leven, dat willen we hier voorkomen’
Waarom eerst vrienden? ‘Dat doen we om al op voorhand het gemeenschapsgevoel te creëren’, zegt Tim Cools, adviseur strategie en wonen bij SSH&. ‘We zien in andere panden met studio’s en geen gezamenlijke ruimtes dat bewoners vaak langs elkaar heen leven. Dat willen we hier voorkomen.’
Vrienden gaan al met elkaar om en zullen zo samen de nieuwe bewoners in hun pand, maar óók andere buurtbewoners betrekken bij de groep, is het idee. Om zeker te weten dat die groep vrienden daar voor openstaat, moeten ze na het winnen van de loting een gezamenlijke motivatiebrief schrijven en op intakegesprek komen. Is er een match, dan kunnen de studenten huren.
Intakegesprek
Dat concept is niet uniek: andere woningcoöperaties op het terrein werken ook met zo’n brief en gesprek. Met dezelfde reden als SSH&. ‘Je moet willen pionieren, want de wijk ligt in the middle of nowhere‘, zei Antoine Pekel van Woonwaarts daar al eerder over. ‘Daarom moeten bewoners bereid zijn samen te wonen en naar elkaar om te kijken.’
Meer bouwplannen
SSH& is op meer plekken bezig met het realiseren van nieuwe studentenwoningen. Zo wordt achter het Huygensgebouw momenteel gewerkt aan 149 tijdelijke woningen, die nog dit jaar bewoond gaan worden. Even verderop wordt gewerkt aan zo’n 200 woningen op de plek van het voormalige GGD-kantoor aan de Groenewoudseweg, die worden naar verwachting in 2026 opgeleverd.
Of het idee ook echt werkt? Dat moet de studentenhuisvester gaan ervaren. Cools: ‘Zo’n intakegesprek werkt natuurlijk op basis van vertrouwen. We gaan niet na een maand checken of buurtbewoners wel echt met anderen omgaan.’
De ‘vriendenwoningen’ gaan vanaf vandaag (woensdag 21 februari) in de verhuur. Pas als die zijn verhuurd, worden de andere studio’s aangeboden. Ook via loting, maar zonder brief. Ze krijgen wel een welkomstgesprek met de buurtbeheerder, zodat die persoon weet wat hun motivatie is om er te wonen.
Dit artikel verscheen eerder in De Gelderlander.