SSH& gaat vanaf volgend collegejaar kamers verloten

21 okt 2019

Vanaf komend collegejaar wijst SSH& kamers en woningen toe via loting. Het bestaande systeem met wachttijden verdwijnt daarmee. Er komen uitzonderingsregels voor studenten met meer dan vier jaar wachttijd of met reisurgentie.

Het zal je maar gebeuren als, zeg, vierdejaars geneeskundestudent met drieënhalf jaar wachttijd bij SSH&. Denk je volgend collegejaar eindelijk je begeerde woonplek in het Gouverneur-complex te kunnen bemachtigen, moet je opeens gaan loten om een plek met mensen die misschien pas een maand staan ingeschreven. Toch is dat precies wat er staat te gebeuren volgens nieuwe regels die studentenhuisvester SSH& vandaag bekendmaakte.

Vanaf 1 juli volgend jaar maakt iedereen voortaan evenveel kans op een kamer van SSH&. De studentenhuisvester zet elke week het beschikbare aanbod online, waarop studenten vervolgens kunnen reageren. Uit deze lijst inschrijvingen wordt via loting bepaald wie woonruimte toegewezen krijgt.

Doorstroming

De SSH& hoopt hiermee het systeem van kamertoewijzing los te trekken, vertelt directeur Vincent Buitenhuis aan de telefoon. ‘Er is nog steeds meer vraag dan aanbod. Soms staan mensen jaren ingeschreven voordat ze in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een kamer aan de Platolaan of Gouverneur. Vervolgens kunnen ze daar dan nog maar kort wonen, want dan zijn ze alweer klaar met hun studie.’ Ook blijven studenten door de lange wachttijd soms lang zitten op hun eerste SSH&-woning, zoals Hoogeveldt, wat de doorstroming niet bevordert.

Bovendien past het oude toewijzingssysteem steeds minder bij wat studenten willen, vervolgt Buitenhuis. Ze gaan later op kamers, gaan hun master soms in een andere stad volgen en misschien ook nog een tijdje naar het buitenland. Daarnaast weten sommige studenten pas heel laat dat ze in Nijmegen gaan studeren. Buitenhuis: ‘Als je je dan pas in september inschreef, kwam je je hele eerste jaar niet meer in aanmerking voor een woning, ook niet met reisurgentie.’

‘Soms staan mensen jaren ingeschreven voordat ze in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een kamer aan de Platolaan of Gouverneur’

In het nieuwe systeem hoeven studenten zich niet meer van tevoren in te schrijven bij SSH&, ze mogen gratis meeloten. De enige voorwaarde is dat ze een toelatingsbewijs van universiteit of HBO kunnen laten zien. Ze hoeven zich pas bij de SSH& in te schrijven als hen een kamer toegewezen wordt.

Er komt wel een verschil tussen studenten die al wel SSH&-woonruimte huren en zij die dat nog niet doen. De eerste groep mag zowel reageren op (onzelfstandige) kamers en zelfstandige woonruimte. De tweede groep mag niet meeloten voor zelfstandige eenheden, behalve als deze in Arnhem liggen.

Uitzondering

Aankomende eerstejaars kunnen zich dus niet meer vanaf 1 november inschrijven om alvast wachttijd op te bouwen. ‘Vandaar dat we nu deze maatregel al bekendmaken’, legt Buitenhuis uit. Wel blijft er een uitzondering voor eerstejaars met reisurgentie. Zij krijgen voorrang bij woonruimte die vrijkomt op Vossenveld.

Voor studenten die nu al een lange wachttijd hebben, komt een overgangsregeling. Sta je in oktober 2019 al minstens vier jaar op de wachtlijst, dan mag je vanaf juli 2020 gedurende een jaar ook meeloten voor zelfstandige woningen, ongeacht of je nu al bij de SSH& huurt.

Volgend najaar, als het nieuwe systeem een paar maanden draait, gaat SSH& de nieuwe regels evalueren. Mogelijk worden dan wat kleine wijzigingen aangebracht.

Knelpunten

Buitenhuis benadrukt dat ze niet over een nacht ijs zijn gegaan toen ze deze beslissing namen. ‘We hebben een grondige analyse gedaan van de knelpunten in het huidige systeem. Vervolgens hebben we de nieuwe plannen uitgebreid doorgenomen met de universiteit en hogeschool, de gemeentes en de huurdersorganisatie. Zij staan allemaal achter onze plannen.’

Ten slotte benadrukt hij dat er ook nog extra woonruimte bijkomt de komende tijd. ‘Zoals de shortstay-kamers. Op een deel daarvan kunnen reguliere studenten straks ook reageren.’ Ook is SSH& bezig appartementencomplex Boeckstaetehof te verkameren en creëert ze nieuwe wooneenheden op de campus.

1 reactie

  1. Student schreef op 21 oktober 2019 om 14:01

    Heel vreemd dit.

    1. De SSH& maakt het hiermee onmogelijk om een zelfstandige woning bij de SSH& te krijgen voor mensen die in het begin van hun studie onzelfstandig op de particuliere markt hebben gehuurd. Studenten die onzelfstandig bij de SSH& huren hebben al geluk, aangezien zij een kamer weten te krijgen, en worden nu ook bij het krijgen van een studio voorgetrokken. Dubbel voorgetrokken worden op basis van een dobbelsteen dus.

    2. Waarschijnlijk wordt de ratio van studenten bij de SSH& nu ‘niet geschoten is altijd mis’, wat ervoor zorgt dat studenten zich heel veel zullen gaan inschrijven. Hierdoor kan het zomaar zijn dat je als student keer op keer buiten de boot vist en je in je derde jaar nog steeds geen kamer hebt, terwijl anderen geluk hebben en bij de eerste of tweede keer al een kamer krijgen.

    3. Veel studenten die ik ken wonen nu niet bij de SSH& omdat ze in een latere fase van hun studie een studio van de SSH& willen hebben. Zij maken dus expres geen gebruik van het systeem waar ze wel inschrijfgeld voor hebben betaald. Nu raken ze deze wachttijd kwijt en hebben ze in plaats van een voorsprong op hun medestudenten die al wel fijn in een SSH&-kamer wonen, opeens een achterstand op deze studenten om een studio te bemachtigen. Als zij dit hadden geweten hadden ze ook al lang in een kamer van de SSH& gewoond. En als klap op de vuurpijl krijgen ze geen inschrijfgeld terug, ‘omdat ze de afgelopen gebruik hebben kunnen maken van het systeem van de SSH&’.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!