SSH& kritisch over aanpak kameroverlast gemeente

09 sep 2016

Het nieuwe en strengere kamerverhuurbeleid van de gemeente Nijmegen valt slecht bij studentenhuisvester SSH&.

Kees Stunnenberg, directeur van SSH&, de grootste studentenhuisvester in de stad, vindt dat Nijmegen met het nieuwe strengere kamerverhuurbeleid ‘met een kanon op een mug schiet’. De student wordt in het nieuwe beleid te zeer gestigmatiseerd als overlastgever, vindt hij. ‘Ik vraag me af of je je als eerstejaars nog wel welkom voelt in de stad, als je dit leest.’

Ook voorzitter Floris Boone van de studentenvakbond AKKU vindt dat de gemeente Nijmegen het overlastprobleem in studentenpanden overdrijft en te algemeen maakt. ‘De rotte appels moet je eruit halen, maar zet niet dé student als overlastgever neer. Dat zien wij nu toch gebeuren. Dat is echt jammer’, zegt Boone.

Volgens SSH&-directeur Stunnenberg is de overlast die studenten veroorzaken, zeker in ‘zijn’ 6.000 kamers, minimaal. ‘En als er echt overlast is, treden we vrij snel op na een melding. We hebben twaalf huismeesters in dienst die dagelijks op pad zijn.’ De SSH& heeft vooral grote, apart gelegen studentencomplexen. Het aantal ‘stadswoningen’ van de SSH& komt niet boven de 80 uit. Daarin wonen zo’n 600 studenten.

Huisjesmelkers
Stunnenberg snapt dat er ook een nog een grote particuliere kamerverhuurmarkt is, inclusief echte huisjesmelkers, en dat daar de situatie anders kan zijn. ‘Maar wat mij stoort is dat wethouder Bert Velthuis met zijn nieuwe aanpak van kameroverlast de student in een verkeerd daglicht zet. Alsof ze allemaal feestvierders zijn en veel problemen veroorzaken in de buurt. De meeste studenten zijn echter zeer maatschappelijk betrokken, werken hard. Veel studenten zijn actief betrokken bij de wijk waar ze wonen, ervaren wij. Tien jaar geleden kregen wij meer klachten dan nu.’ Volgens de directeur komen er jaarlijks nog geen twintig bij de SSH& binnen.

Stunnenberg: ‘Studenten geven de stad glans met hun dynamiek en talent. Wat zou Nijmegen zijn zonder studenten? Misschien wel een vergrijzende, krimpende provinciestad. Hij noemt de notitie van wethouder Velthuis over het kamerverhuurbeleid daarom ‘een beetje truttig’. ‘Natuurlijk is het prima om excessieve overlast aan te pakken, dat doen wij zelf ook. Maar niet elke melding van een omwonende is een bewijs van excessieve overlast. Het gaat soms om helemaal niets, bijvoorbeeld een fiets die verkeerd staat.’

Beter zichtbaar
Stunnenberg vindt het overigens prima dat wethouder Velthuis eist dat de verhuurders van kamerpanden meer zichtbaar moeten zijn voor de buurt. ‘Wij hebben op al onze panden een SSH&-plaatje. Elke omwonende kan ons dus vinden als ze een klacht willen indienen.’

Voorzitter Floris Boone van studentenvakvond AKKU vindt het een goed idee om de klachtenregistratie beter te organiseren. Velthuis wil dat die centraal bijgehouden wordt. ‘Dat is een goede stap. Maar ik denk dat ook klachten over andere huurders in gewone huizen centraal vastgelegd moeten worden.’ Boone vindt verder dat illegale verhuurders van kamerpanden aangepakt moeten worden. ‘Ze voldoen immers niet aan de wet.’ / Dit artikel verscheen vandaag in De Gelderlander

2 reacties

  1. Student schreef op 12 september 2016 om 00:11

    Ik woon in studentencomplex van de SSHN. Het is rustig hier, ondanks het toch grote aantal studenten dat hier woont. De complexbeheerder is streng met betrekking tot geluidsoverlast en het opruimen van afval en dat werkt prima.
    Er wordt sporadisch een feestje gegeven op een van de gemeenschappelijke balkons aan de zijkanten van het gebouw. Al meerdere malen is benadrukt dat als we teveel kabaal maken, de beheerder de balkons dichtgooit. Deze maatregel is tot op heden nog niet nodig geweest. Er is hier geen sprake van verkamering, maar de demonisering van studenten klopt gewoon niet.

    De meeste studenten hier zijn geen losgeslagen feestvierders maar mensen die na de intro meteen hard aan het werk zijn gegaan om hun studiepunten te halen en houden hun kamer, de gangen en het terrein buiten het complex schoon. De buurt heeft geen last van ons (ik slaap aan de straatkant dus als zij overlast ondervinden, dan ik ook). Bij de particulier verkamerde huizen die ik heb gezien, tref ik dezelfde, beheersbare situatie aan. Van aantasting van de woonkwaliteit is mijn inziens geen sprake. Veel verhuurders proberen kritisch te zijn met de mensen die zij als huurder aannemen, omdat het wel gaat om hun eigendom dat niet teveel in zijn waarde aangetast mag worden.

    Verveelde babyboomers, al dan niet lid van de gemeenteraad, mogen wat mij betreft gerust een keer bij me langs komen om hun verouderde beeld over studenten een update te geven.

    Nijmegen zou er lang niet zo charmant bij liggen met al haar hippe, glutenvrije tentjes en culturele dingetjes, zonder de vele, relatief rijke autochtone studenten die hier komen. Een deel van de waarde van uw panden “in de 19e eeuwse stadsschil” hangt af van de dynamiek die hier dankzij studenten plaatsvindt en het geld dat zij hier uitgeven. De gemeente weet dit, maar mensen die zich storen aan fietsen en onkruid kijken niet verder dan fietsen en onkruid.

    Het verbod van verkamering van woningen onder de 180 000 euro, kan ik overigens niet plaatsen in het linkse SP streven naar meer inkomensgelijkheid, want dit bewerktstelligt dat alleen bezitters van relatief dure panden deze panden nog rendabel kunnen maken.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!