SSH& maakt tientallen stadspanden in Nijmegen mooier en duurzamer

24 jun 2022

Een likje verf, verse voegen en een geïsoleerd dak. Studenten die in een Nijmeegs stadspand van SSH& wonen, zitten er over vier jaar weer goed bij. De studentenhuisvester is bezig met een grote operatie, waarin 33 stadspanden worden opgeknapt.

De reden voor de opknapbeurt is volgens de SSH& in eerste instantie het aanzicht van de panden. ‘Die zijn voorzien van aluminium gevelkozijnen uit de jaren tachtig. Een tijd waarin minder aandacht werd besteed aan schoonheid’, zegt een woordvoerder.

Daarom vervangt SSH& alle aluminium kozijnen in de panden door houten exemplaren. ‘Want dat is bij deze panden toch echt veel mooier.’

Megaklus

De werkzaamheden blijven niet beperkt tot een nieuw kozijn. De buitenkant van de panden krijgt een schilderbeurt, de kunststof regenpijpen worden vervangen door exemplaren van zink en de voegen tussen de bakstenen worden vernieuwd.

De grootste klus vindt plaats op het dak. Daar wordt de dakbedekking gecontroleerd en waar nodig vervangen. Daarbij wordt in een moeite door het dak geïsoleerd, zodat het energieverbruik daalt.

Friet

SSH& begon in 2018 met de klus en verwacht in 2026 klaar te zijn met alle 33 stadspanden. ‘Per jaar pakken we vier woningen aan in de maanden april tot en met oktober. De werkzaamheden duren ongeveer zes tot acht weken’, zegt de woordvoerder.

Tijdens de werkzaamheden laat SSH& een frietkraam bij de panden voorrijden, om samen met de studenten de vernieuwing van hun woning te vieren.

Tachtig stadspanden

De komende maanden gaat SSH& onderzoeken wat er met alle tachtig stadspanden in Nijmegen moet gebeuren op het gebied van onderhoud en verduurzaming. ‘We kijken hierbij ook of we woningen kunnen aansluiten op het warmtenet.’

Dit artikel van Jip Trommelen stond eerder in De Gelderlander

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!