SSHN gaat statushouders huisvesten
Vanaf volgend jaar kunnen enkele tientallen statushouders uit asielzoekerscentra met voorrang onderdak krijgen in één van de complexen van de SSHN. De intentie om te gaan studeren is genoeg voor een kamer.
Volgens al tientallen jaren geldende regels wordt een SSHN-kamer alleen beschikbaar gesteld aan een student van het mbo, de hogeschool of de universiteit. Maar vanaf komend studiejaar zijn voor het eerst ook mensen welkom die alleen de intentie uitspreken te gaan studeren. Het gaat om statushouders die momenteel in een van de asielzoekerscentra wonen. Bij een eerdere asielgolf had de SSHN ook al een uitzondering op de regels gemaakt.
De SSHN blijft ook nu niet doof voor de asielproblematiek, zegt Vincent Buitenhuis, manager strategie & wonen van de SSHN. De doorstroming uit de azc’s blijft namelijk ver achter bij de almaar groeiende instroom van nieuwe asielaanvragers, zodat ook mensen met een status – die recht hebben op een woning – veel langer dan nodig in zo’n centrum blijven.
Hoeveel statushouders onderdak kunnen krijgen bij SSHN weet Buitenhuis nog niet. ‘We hebben hier nog geen ervaring mee. Ik reken op enkele tientallen, zeker niet op honderden. Te veel kamers ineens beschikbaar stellen kan de cohesie binnen de complexen verstoren.’ Ook tempert Buitenhuis de verwachtingen over de omvang van de groep: de mensen moeten immers kunnen én willen studeren, en dan ook nog in Nijmegen.
Goede begeleiding
Het plan is nog niet uitgewerkt, zegt Buitenhuis. De corporatie is in gesprek met de gemeente, Vluchtelingenwerk Nederland en UAF, de organisatie voor vluchtelingstudenten. ‘We moeten goede afspraken maken over de begeleiding, mensen komen soms vanuit een moeilijke situatie en je moet goed nagaan wie je waar precies kunt huisvesten.’ De SSHN wil de vluchtelingstudenten niet clusteren, de gedachte gaat uit naar huisvesting van een, twee of drie mensen tussen ‘gewone’ studenten.
Welke complexen beschikbaar komen voor bijna-studerende statushouders is nog niet bekend. Ook over de plaatsing moeten de regels nog worden uitgewerkt. Buitenhuis denkt aan een vorm van voorrang voor deze bijzondere groep studenten. En hoe lang mag de intentie om te gaan studeren duren? Ook dat wacht nog op uitwerking, zegt Buitenhuis. ‘Iemand die een x-aantal maanden een kamer bezet en nog steeds niet studeert, moet weer vertrekken. Het voornemen om te studeren moet natuurlijk wel serieus zijn. De onderwijsinstellingen kennen al veel mensen vanuit hun taalcursussen, dus zij kunnen ons adviseren en studenten begeleiden.’ / Paul van den Broek
Martin schreef op 12 oktober 2015 om 12:04
Na het afpakken van de studiefinanciering kan dit er ook wel bij.
Bezorgdeburger schreef op 12 oktober 2015 om 12:21
Waarom voorrang? En hoe denkt de SSHN te kunnen garanderen dat deze mensen daadwerkelijk gaan studeren? Wie betaalt de huur? Hoe zal de omgang zijn tussen Nederlandse studenten en nieuwkomers uit het Midden-Oosten en Afrika? Wat zijn de consequenties voor de cohesie op de campus en in de woongangen van de SSHN? En de belangrijkste vraag: waarom behartigt een studentenhuisvester als SSHN niet de belangen van de groep waarvoor zij in het leven geroepen zijn, nl: studenten? Schoenmaker, blijf bij je leest!!
bezorgdeburger schreef op 12 oktober 2015 om 13:19
zoveel angst
cheeseburger schreef op 12 oktober 2015 om 16:15
“Hoe zal de omgang zijn tussen Nederlandse studenten en nieuwkomers uit het Midden-Oosten en Afrika”
De fuk, dit zijn vast niet de eerste studenten uit die regio’s die hier komen studeren…
Om verder wat van je vragen te proberen te beantwoorden (met wat kortzichtig nadenken): Ze hebben voorrang omdat ze niet op het moment bij pappa en mamma wonen die elke dag voor ze koken, maar in een azc verblijven. SSHN behartigt ook de belangen van vluchtelingen die willen studeren (student zijn is niet voorbehouden aan rasnederlanders); ze zijn alleen wat soepeler voor deze groep vanwege bijzondere omstandigheden.
NZ schreef op 12 oktober 2015 om 21:04
Ja dat is zeker kortzichtig nadenken wat je in jouw voorbeeld doet…..
Je doet nu alsof iedere student in Hotel Mamma woont, nou ik denk dat dat wel meevalt.
Gewoon netjes op de wachtlijst en desnoods behandelen als ‘eerstejaars’ student, die krijgen ook semi voorrang. Dan valt de wachttijd voor iedereen mee en krijg je geen ongelijkheidsproblemen.
De intentie om te studeren is gewoon iets wat mij hier stoort… Dit is vragen om nog een hogere studieschuld voor deze mensen waarvan het uberhaupt de vraag is of deze wel zo hoog moet worden…
Anco schreef op 12 oktober 2015 om 13:45
Prima ontwikkeling. Asielzoekers die willen studeren kunnen deze steun veel beter gebruiken dan studenten die hier al een netwerk hebben en kunnen terugvallen op andere zoekmethoden voor een kamer. Er is voldoende ruimte voor enkele tientallen van deze studenten nu de kamernood in Nijmegen is opgelost. De RU is van oudsher een emancipatie-universiteit. Dit is een mooie stap in die traditie.
Pieter schreef op 12 oktober 2015 om 22:00
De kamernood is nog niet opgelost en zal dat ook niet worden. De berichtgeving van de SSHN in juni is verkeerd geïnterpreteerd, tussen februari en juni is er minder vraag naar kamers. In juli en augustus is een piek. Zo reageerden er laatst 200 mensen op een kamer in proosdij. Er is dus geen ruimte voor bijzondere huisvesting. Ik vind niet dat de SSHN moet afwijken van hun regels, statushouders moeten gewoon ingeschreven staan voor een opleiding. Het is niet positief als bepaalde groepen worden voortgetrokken, puur omdat ze vluchteling zijn. Dezelfde regels als voor normale aankomende studenten zouden moeten gelden zodat er geen scheve gezichten worden getrokken.
Anco schreef op 13 oktober 2015 om 15:36
“puur omdat ze vluchteling zijn”
Ja, want het oorlogsgeweld in Syrië ontvluchten omdat je halve familie is verkracht of vermoord en hier willen rechten willen studeren om iets voor je land te betekenen doet zich ook zo goed vergelijken met reisurgentie omdat je anderhalf uur moet reizen uit Zwolle om hier college te volgen.
NZ schreef op 12 oktober 2015 om 20:41
SCHANDALIG!!!
Ik heb 4 jaar gewacht en daar voorafgaand gigantische schulden opgebouwd om hier te kunnen wonen.
Hoe gaan ze dit überhaupt betalen??????? Geen werk = 100% lening (?), dat is ook vrij bizar.
Prima dat ze willen studeren etc., dat moedig ik ook zeker aan, maar dan kan je ook “gewoon” een kamer zoeken zoals iedereen doet? Qua kosten toch geen verschil…