SSHN: ‘Voor het eerst in 10 jaar even leegstand’

10 apr 2015

De oplevering van twee nieuwe complexen deze maand – de Dominicanenstraat en Mariënbosch – markeert het einde van een periode van grote bouwwoede door studentenhuisvester SSHN. De huisvester overweegt versoepeling van regels vanwege de ontspannen kamermarkt.

Leegstand
De SSHN is niet bang voor een structurele leegstand van de studentencomplexen.

Deze maand leverde voor het eerst in tien jaar een kamer van SSHN – op Vossenveld – nul  reacties op. Pas na een herhaald aanbod meldde zich een huurder. ‘Zo’n paar weken leegstand hebben we heel lang niet meegemaakt’, zegt Vincent Buitenhuis, manager Strategie en Wonen van SSHN. ‘Je kunt zeggen dat er echt een einde is gekomen aan de kamernood, wat ook ons doel is.’

Buitenhuis neemt afstand van de kop vanochtend in De Gelderlander (‘Studentenhuisvesting vreest leegstand’). Dat is onze vrees niet, zegt hij. ‘We zijn juist heel tevreden. We merken nu dat de kamermarkt in de stad ontspannen is geworden; precies wat we willen en voor studenten is het een zege.’ Van dreigende leegstand is geen sprake: nog steeds moeten eerstejaars tot in het voorjaar wachten om een door hen gewenste kamer in Vossenveld of Hoogeveldt te betrekken.

Vertrekregeling
SSHN heeft opties genoeg om leegstand voor te zijn, zegt Buitenhuis. Hij wijst op de mogelijkheid tot het verlagen van de reisurgentie van twee naar anderhalf uur. Méér eerstejaars dan nu het geval is, kunnen dan met voorrang een kamer krijgen op de twee genoemde complexen. Het is nog een voornemen, benadrukt hij, als de SSHN hiertoe zou besluiten, is dat nog niet zomaar per direct in te voeren. Daar moeten immers ook de huurderskoepel SPH en de Raad van Commissarissen zich over buigen. Een andere oplossing, maar die ligt verder in het verschiet, is de versoepeling van de vertrekregeling. Nu geldt dat een afgestudeerde binnen een half jaar uit zijn SSHN-kamer is vertrokken.

De vertrekregeling versoepelen is volgens Buitenhuis nog niet nodig, ook omdat deze al uiterst soepel wordt gehanteerd. Hij noemt het voorbeeld van iemand die op 1 juli afstudeert: die wordt op 1 oktober nagetrokken, krijgt daarna nog een brief ter controle en heeft dán nog een half jaar om te vertrekken. ‘In de praktijk komt het er dan op neer dat iemand nog een jaar bij ons kan wonen.’ /Paul van den Broek

1 reactie

  1. Stuit schreef op 3 juni 2015 om 07:37

    Lees in de gelderlander dat er nu al kamers gescoord kunnen worden,oa. in Vossenveld.
    Vraag me af : krijgen die mensen ook mee dat de accoustiek rondom het gebouw vreselijk is voor medebewoners aan de vossendijk? Feestjes tot die in de nacht, zonder dat iemand e.e.a. in de gaten houdt?
    Huismeesters die de schouders ophalen en met ” acht het zijn jonge mensen” de onvoorstelbare herrie afdoen.
    Ik stel me voor dat bij het ” scoren” ook voorschriften / huisregels meegegeven worden en dat bij niet naleven daarvan,consequenties horen?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!