Staatssecretaris Dekker doet de campus aan

12 mrt 2014

In de strijd om de raadszetels zette de Nijmeegse VVD vandaag de grote kanonnen in: Sander Dekker, staatssecretaris op het ministerie van Onderwijs, deed de campus aan. Dekker hield een praatje in het Cultuurcafé. Vox stelde hem tijdens de aansluitende borrel een paar vragen.  

Links Dekker, wachtend op de introductie door VVD-fractievoorzitter Hayke Veldman (rechts). / Foto: Mark Merks
Links Dekker, wachtend op de introductie door VVD-fractievoorzitter Hayke Veldman (rechts). / Foto: Mark Merks

Hoewel het boeken van het Cultuurcafé in principe een strategisch slimme zet is om de Nijmeegse student te pakken krijgen, gooide het zonnetje roet in het eten. Buiten zat het terras vol, binnen verzamelden zich ruwweg dertig belangstellenden.

Zoals het een rechtse politicus die Nijmegen aandoet betaamt, was staatssecretaris Dekker niet te spreken over het linkse gemeentebeleid. ‘Het is gebleken dat Nijmegen de meest onaantrekkelijke stad is voor ondernemers om zich te vestigen. Het is te duur en de gemeente is allesbehalve behulpzaam.’ Dekker lijkt daarmee stevig uit te halen naar landelijke coalitiepartner PvdA. Is dat wel bevorderlijk voor een goede samenwerking in Nijmegen? ‘De landelijke politiek is een goed voorbeeld van een samenwerking waarin we de balans hebben weten te vinden. Natuurlijk is het een kwestie geven en nemen als je met meerdere partijen samenwerkt. Maar in Nijmegen is het linkse beleid duidelijk te ver doorgeslagen, met het wegtrekken van ondernemers tot gevolg’.

20140312 Dekker 2Het gemeentebeleid hoeft niet op veel goedkeuring te rekenen, hoe zit het met het universiteitsbeleid? Beter, zo blijkt. Dekker is te spreken over de onderwijsintensivering, de vijftienurige collegeweek waar Nijmeegse studenten onder gebukt gaan. Daar kunnen ze op andere universiteiten nog een puntje aan zuigen, vindt Dekker. ‘Als je hoort dat studenten bij bepaalde studies maar een uur of acht per week op de universiteit  hoeven te zijn… daar ben ik geen voorstander van.’

Toch zou de staatssecretaris nog wel het een en ander willen veranderen. De Radboud Universiteit mag dan een goede brede universiteit zijn, brede universiteiten ziet Dekker niet graag. ‘Om uit te blinken moet je je onderscheiden van anderen, en dat gaat niet als je blijft inzetten op een te breed scala aan onderzoek.’ Meer specialiseren, is zijn raad. Op welke punten, dat micromanagement laat hij liever aan de universiteit over, daar hoeft de politiek zich niet mee te bemoeien. Hoewel hij wel opmerkt onder de indruk te zijn van het grafeenonderzoek  (waar bijzonder hoogleraar Innovative Materials and Nanoscience André Geim in 2010 een Nobelprijs voor ontving, red.) en dat noemt als voorbeeld van innovatief wetenschappelijk onderzoek. / Marlon Janssen

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!