Steeds meer kamers in Nijmegen
Het aantal kamers in Nijmegen stijgt snel. Dat blijkt uit cijfers van Omgevingsdienst Regio Nijmegen. Vooral Oost, West en het Centrum zijn in trek.
Aan de groei van het aantal kamers in particuliere panden in Nijmegen lijkt geen eind te komen. Sinds 2014 zijn 111 vergunningen afgegeven voor het omzetten van een ‘gewoon’ woonhuis naar een pand met ten minste vijf kamers die worden verhuurd. Dit betekent dat er de afgelopen drie jaar zeker 555 kamers bij particuliere pandjeseigenaren bij zijn gekomen.
De ‘verkamering’ vindt vooral plaats in Nijmegen-Oost, het centrum en Nijmegen-West. Dat blijkt uit cijfers van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen, (ODRN), voorheen Bouw- en Woning Toezicht. Dit jaar telt zelfs de grootste toevoeging van verkamerde woonhuizen sinds 2014 (45 panden).
Politiek
De cijfers zijn verrassend. In het politieke debat de afgelopen weken over de aanpak van overlast door kamerverhuur, suggereerden meerdere raadsfracties dat de groei van het aantal kamerpanden in de stad afneemt. In Nijmegen zouden bijvoorbeeld al meer dan voldoende kamers zijn voor studenten. Van woningnood onder hen zou geen sprake meer zijn, stelde onder meer SP-raadslid Bart van Berkel. Vooral omdat de grote studentenhuisvester SSH& in de afgelopen vijf jaar in Nijmegen meer dan 1.500 nieuwe kamers bouwde in enkele grote complexen (onder meer boven Doornroosje en in klooster Mariënbosch).
De ODRN heeft geen zicht op kleine verkamerde panden en de groei daarvan. Mensen hebben nu een ‘onttrekkingsvergunning’ nodig als hun huis wordt omgebouwd naar een woning met vijf kamers. Dat zal volgend jaar veranderen, zo heeft de politiek afgelopen maand besloten. De gemeente eist straks al een vergunning voor de ombouw van een woning vanaf drie kamers.
De omvang van de verkamering is ook lastig vast te stellen voor de gemeente omdat er nog steeds een grote illegale kamermarkt is. De meerderheid van de raad heeft wethouder Bert Velthuis daarom gevraagd de illegale markt in beeld te brengen en pandjesbazen die in de fout gaan aan te pakken. / De Gelderlander