Stemmen in het Berchmanianum: ‘Juist als oude witte man, kies ik Sylvana’

17 mrt 2021

Stembureau 40, normaal gesproken in de Refter op de campus, is dit jaar verplaatst naar het Berchmanianum. Toch weten nog redelijk wat studenten en medewerkers het bureau te vinden. ‘Ik wilde dit gebouw weleens vanbinnen zien.’

Wanneer een stembureaumedewerker haar wat vraagt, trekt een vrouw van middelbare leeftijd haar mondkapje naar beneden en geeft antwoord. Even verderop hannest een oude man met zijn bril, de touwtjes van zijn kapje verstrikt in de pootjes. Looproutes zijn uitgestippeld op de grond. De rode stempotloden mogen niet mee naar huis worden genomen. Een medewerker achter een tafeltje ontsmet ze grondig voor ze weer terug worden gelegd op hun plekje in het stemhok. Dit jaar zijn er op stembureau 40 een hoop dingen om aan te wennen.

‘Gisteren en eergisteren waren hier ook al mensen, maar toen waren we nog niet open’

Dat begint al met het feit dat het stembureau, traditiegetrouw in de Refter, nu verplaatst is naar het Berchmanianum, het oude jezuïetenklooster dat nu dienstdoet als academiegebouw van de Radboud Universiteit. Wie verwacht dat er door corona weinig mensen op de campus zijn, en het stembureau er dus stilletjes bijligt, komt bedrogen uit. Gestaag druppelen er mensen van alle leeftijden binnen. In de zee van blauwe mondkapjes en al even blauwe handschoenen van de medewerkers, vallen rode Radboud-mondkapjes extra op.

‘Het komt met vlagen’, zegt stembureauvoorzitter Renske (25), werkzaam bij de gemeente. ‘Gisteren en eergisteren waren hier ook al mensen, begreep ik. Teleurgestelde mensen, want toen waren we nog niet open’, lacht ze. In de Refter was het misschien lastiger om de maatregelen in acht te nemen, denkt Renske. ‘Ik denk dat we daarom hier zijn.’

Omringende wijken

‘Ik ben wel benieuwd naar de exitpoll van dit bureau’, zegt politicologie-promovenda Yael (25) wanneer ze na het stemmen naar buiten loopt. De campus stemt normaal gesproken progressief, weet ze. Met net geen derde van de stemmen werd GroenLinks drie jaar geleden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen de grootste, gevolgd door D66. Maar nu zouden er weleens meer mensen uit omringende wijken kunnen komen stemmen.

‘Wij willen kinderen. Als het aan sommige politici ligt, zou dat niet mogen’

Vrijwel iedereen die Vox op de regenachtige verkiezingsochtend voor de ingang van het Berchmanianum aanspreekt, stemt weer progressief. Yael stemde zelf op GroenLinks, al overwoog ze ook een stem op Bij1. ‘Mijn stem was misschien een beetje strategisch, ik hoop dat D66 bijvoorbeeld in een coalitie met GroenLinks wil.’ Zij en haar collega’s volgen de verkiezingen op de voet. ‘We bediscussiëren vooral wie er aandacht krijgt en wie niet, wat het frame is van deze verkiezingen en wat de thema’s zijn van dit jaar.’

De persoon op de foto komt niet voor in het verhaal. Foto: Dick van Aalst

Tess Bens (27), docent aan de rechtenfaculteit, heeft een heel ‘uitgesproken stem’, zegt ze als ze met haar partner uit het stembureau komt gelopen. Ze kruiste de nummer 22 op de D66-lijst aan, Lisa van Ginneken. ‘Van Ginneken zet zich enorm in voor de transgendergemeenschap’, zegt Bens. ‘En ik wil geen partijen in de regering die mijn bestaan ontkennen.’ Haar vriendin knikt. ‘Wij willen later kinderen’, zegt Bens. ‘Als het aan sommige politici ligt, zou dat niet mogen.’

Leuke bijkomstigheid

Levy (23), masterstudent Chemistry of Life, stapt na het stemmen op zijn fiets. Hij stemde GroenLinks. ‘Vooral vanwege het klimaat. Een van de belangrijkste thema’s, vind ik. Vier jaar geleden stemde ik D66, maar zij gaven teveel toe aan rechts beleid. Ze hebben me echt teleurgesteld.’

Ook geneeskundestudent Bram Slurink (21) stemt GroenLinks. ‘Op Lisa Westerveld. Ze is tof en houdt zich bezig met jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg. Ik heb vrienden die op lange GGZ-wachtlijsten staan. Ontzettend schrijnend.’ En dat Westerveld uit Nijmegen komt, is een leuke bijkomstigheid, vindt hij.

‘Het is mijn eerste keer als stembureauvoorzitter’

Ook uiterst linkse partij Bij1 krijgt stemmen. Een docent kunstmatige intelligentie (60), die liever anoniem blijft, stemde op Sylvana Simons. ‘Het werd tijd’, zegt hij. ‘We doen wel of artikel 1 van de Grondwet (gelijke behandeling en discriminatieverbod, red.) zo belangrijk vinden, maar in de praktijk werkt het helemaal niet zo’, zegt hij. ‘De studenten- en medewerkerspopulatie aan de Radboud is bijvoorbeeld ook geen goede afspiegeling van de samenleving. Juist als oude, witte man moet ik daarom op Bij1 stemmen’, lacht hij.

Oudere mensen

Of er in vergelijking met andere jaren, méér mensen van buiten de campus naar stembureau 40 komen, durft voorzitter Renkse niet te zeggen. ‘Het is mijn eerste keer als stembureauvoorzitter.’ Oudere mensen zijn er in ieder geval genoeg. Een groepje loopt langzaam het trapje voor de ingang op, net als Jan (90) naar buiten komt. Normaal stemt hij in het verzorgingstehuis om de hoek, maar dat is nu geen stemlocatie meer. Sigrid Kaag kreeg zijn stem. ‘Ik ben helemaal uitgekeken op Rutte, echt een slang in de slangenkuil.’

En dan zijn er nog mensen die speciaal voor de locatie naar het Berchmanianum zijn gekomen. Erik (50), woont in de Hazenkamp. ‘Ik wilde het hier weleens vanbinnen zien’, lacht hij. ‘Op mijn biljet stond dat ik naar het NEC-stadion moest, maar ik houd niet van voetbal.’

6 reacties

    • Het kan me niet links genoeg schreef op 19 maart 2021 om 16:14

      Rechtse meneer schrikt dat er mensen zijn die een rechtvaardig NL willen en deelt daarom gretig een tiktok-filmpje met vage beschuldigingen. Als duizendste tot nu toe.

  1. Ja ach ja schreef op 18 maart 2021 om 16:52

    Toch wonderlijk dat je zestig jaar levenservaring kunt hebben, docent kunstmatige intelligentie kunt zijn (en dus een behoorlijk stel hersens moet hebben) en alsnog kunt menen dat (“juist”) huidskleur een relevante factor is of moet zijn bij het uitkiezen van de partij van je voorkeur. Of, nog zoiets, dat de studentenpopulatie op de universiteit een afspiegeling van de samenleving moet zijn. Gewoon… wonderlijk.

    • Ach ja ach schreef op 19 maart 2021 om 08:37

      Daar “schrok” ik ook een beetje van. Het moet me eigenlijk niet meer verbazen, de universiteiten zijn al jaren onnozel links, zie bijvoorbeeld ook de overwinning voor de meest naïeve vorm van Eurofilie bij Volt bijvoorbeeld…. Ik vind het ook altijd een beetje pijnlijk wanneer mensen de “oude witte mannen”-kaart trekken, dan ben je dus echt beïnvloed door die pulp die er al sinds jaren vanuit vooral de Amerikaanse universiteiten komt.

  2. Kiara Grouwstra schreef op 19 maart 2021 om 19:40

    het artikel schrijft ‘uiterst linkse’. dit laat het bijna klinken alsof het te is. waarom is dit niet normaal links, sociaal-liberaal half-links?

    @ja ach ja: als de studentenpopulatie niet een afspiegeling van de totale populatie is kun je je gaan afvragen of er ergens ongelijke kansen liggen. Dat is namelijk onwenselijk i.v.m. potentiele frictie die grote ongelijkheden kunnen veroorzaken in de samenleving.

    • Ach ja ach schreef op 20 maart 2021 om 13:23

      @Kiara, gelijke kansen voor iedereen is een mooi streven. Echter betekent dat niet dat er dan ook gelijke uitkomsten komen. Leuk dat je een studentenpopulatie wil die een afspiegeling van de samenleving is, maar dat is een vrij naïeve gedachte. bovendien vraag ik me af hoe haalbaar dit is, gezien het feit dat een groot aantal studenten uit de (landelijke) omgeving van Nijmegen komt (stond ook al een tijdje geleden in Vox). Geen wonder dat je dan vrijwel alleen “witte” studenten krijgt. Een onnodig iets om je druk om te maken en om je schuldig over te voelen dus.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!