Stichtingsbestuur gaat mogelijk op de schop
Het stichtingsbestuur van Radboudumc en universiteit wordt mogelijk gesplitst in twee raden van toezicht. Op de Gezamenlijke Vergadering van de Radboud Universiteit kwam voorzitter Loek Hermans ook nog even terug op de vacatures van het stichtingsbestuur die niet ingevuld raakten.
Twee keer per jaar komen de leden van het stichtingsbestuur – de raad van toezicht van het Radboudumc en de universiteit – naar de Gezamenlijke Vergadering van de Radboud Universiteit om een antwoord te geven op vragen van leden van de medezeggenschap. Zo’n uur lang waren voorzitter Loek Hermans en twee andere leden afgelopen maandag aanwezig in de Senaatszaal van de aula.
Studentenfractie AKKUraatd en vakbondsfractie FNV wilden graag weten hoe het verder moet met het stichtingsbestuur nadat afgelopen voorjaar twee vacatures niet ingevuld raakten. Op dit moment bestaat het bestuur uit zes leden, één te weinig volgens de eigen statuten. Ook zitten een paar leden langer dan de voorziene acht jaar in het bestuur.
Kleine vijver
In de huidige vorm is het voor het stichtingsbestuur niet eenvoudig om voldoende kandidaten te vinden, gaf Hermans aan. ‘Onze leden moeten zowel voor het Radboudumc als voor de universiteit toezicht houden’, zei Hermans. ‘Dat is een enorme klus. Als je daar ook nog eens specifiek de katholieke identiteit op neerlegt, wordt de vijver om uit te vissen wel heel klein’, aldus Hermans.
Omdat de Radboud Universiteit een katholieke universiteit is, benoemen de bisschoppen de leden van de raad van toezicht. Volgens de vacaturetekst ging de voorkeur daarom ook uit naar kandidaten met een katholieke signatuur. Afgelopen zomer heeft het stichtingsbestuur geprobeerd om met de bisschoppen tot overeenstemming te komen over een aantal kandidaten, vertelde Hermans, maar dat is niet gelukt. Op de details ging hij niet in.
Deadline: eind januari
Het stichtingsbestuur besloot daarop om voorrang te geven aan de ontvlechting van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Op dit moment onderzoekt een projectorganisatie in welke vorm beide organisaties het beste verder kunnen gaan, hoe het toezicht geregeld kan worden en wat de juridische, organisatorische en financiële consequenties daarvan zijn.
Wat betreft bestuur is de bedoeling onder andere om te komen tot ‘twee aparte structuren, ook qua governance, waarin er echt toezicht is met een uitstekend bestuur’, zei Hermans. ‘Dat zou moeten leiden tot iets makkelijker te vervullen vacatures.’
Voor eind januari wil het stichtingsbestuur meer duidelijkheid hebben over de invullingen van de benoemingen en over de bestuurlijke splitsing. ‘Dat lijkt ons wel van groot belang voor de komende periode’, aldus Hermans.