Dossier

Stiekem door het hek voor een laatste foto van TvA

03 sep 2018

De afbraak van de Thomas van Aquinostraat intrigeert ‘E.A.’ De afgelopen maanden sloop de anonieme medewerker van de universiteit ’s avonds door het hek om foto’s en video’s te maken. Hij koestert het beeldmateriaal – al kreeg hij wel bijna een betonnen balk op zijn hoofd.

De eerste video die hij laat zien is gemaakt vanuit de resten van Thomas van Aquinostraat 6. Op de tweede verdieping zijn al veel muren weggeslagen maar de karakteristieke grijze aanblik laat er geen twijfel over bestaan dat dit de TvA is. Op de muur heeft iemand met een graffitispuit de tekst “weg met graffiti” achtergelaten. Buiten staat een grote machine van sloopbedrijf Beelen. ‘Een vriendin van me werkte hier. Zij zit nu ziek thuis. Ik dacht dat ze het wel leuk zou vinden om haar oude werkplek nog eens te zien.’

Maar het bleef niet bij één bezoekje. Het plezier dat E.A. beleefde aan zijn bezoek aan het sloopterrein bracht hem deze zomer nog ‘minstens twintig keer’ terug. ‘Het is toch alsof je iets stouts doet – het kind kwam weer in me naar boven. En ik vond het gewoon heel interessant om te zien wat er steeds veranderde.’ En dus liep E.A., ’s avonds na het sporten, vaak nog een rondje tussen en in de afbrokkelende gebouwtjes. Insluipen was kinderlijk eenvoudig – vaak stond het grote hek gewoon open.

Nieuwsgierigheid

E.A. was zich bewust van de risico’s die zijn bezoekjes met zich meebrachten. ‘Op een gegeven moment brak er een betonnen balk af en die viel naar beneden. Ik stond daar een meter of tien vandaan. Ook met een helm op mijn hoofd had ik het niet overleefd als die op mij was gevallen.’ Vooral bij het naar binnen gaan van een gebouw, aarzelde E.A. daarna weleens. Maar zijn verstand legde het vaak af tegen zijn nieuwsgierigheid.

Of hij nog teruggaat? E.A. haalt zijn schouders op. ‘Misschien vanavond nog een keertje. Maar er valt niet meer zoveel te zien.’ Gelukkig heeft hij de beelden nog. ‘Ik kan me goed voorstellen dat de universiteit die over een jaar of tien graag wil hebben.’

E.A. is een medewerker van de universiteit. Hij stelde zijn foto- en videomateriaal beschikbaar op voorwaarde van anonimiteit. Zijn echte naam is bij de redactie bekend.

2 reacties

  1. Jurgen Brink schreef op 3 september 2018 om 10:16

    Onbegrijpelijk en onnozel dit. Deze collega brengt zichzelf, maar ook zijn collega’s van het Vastgoed Bedrijf in gevaar. “E.A. was zich bewust van de risico’s”. Dat vraag ik me toch serieus af. Heeft deze persoon erbij stil gestaan dat anderen hem in een gevaarlijk terrein zouden moeten redden als de betonpaal hem wel geraakt had. Dat iemand zichzelf in gevaar breng, tja, maar men realiseert zich niet dat ook anderen daarin betrokken kunnen worden. Gelukkig is het goed afgelopen, maar ik mag hopen dat het hier bij blijft.

    En dus aan VOX mijn vraag welke journalistieke afweging men heeft gemaakt om foto- en videomateriaal te publiceren, gegeven dat a) de medewerker A.E. in overtreding was toen het beeldmateriaal werd verzameld en b) anderen niet aangemoedigd moeten worden om op gevaarlijke wijze spectaculair beeldmateriaal te verzamelen? De redactie had er ook voor kunnen kiezen om alleen het verhaal te brengen zonder de beelden.

  2. RJ schreef op 3 september 2018 om 11:33

    Ik sluit me volledig aan bij Jurgen en vind het belachelijk dat Vox een podium biedt aan zo’n idioot. Dit soort gedrag moet je niet belonen door zijn “prestatie” op eigen verzoek ook nog eens een podium te geven.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!