Stiekem feestvieren, zoals echte verzetsstrijders

11 okt 2023

Stiekem swingen in de silent disco, zoals echte verzetsstrijders. Het is één van de activiteiten op TOEN, een festival over geschiedenis in Nijmegen. ‘We willen aandacht besteden aan het verzet.’

Hoe kan je het verzet, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog weerstand bood aan de Duitse bezetter in Nederland, in verband brengen met feest? Over die vraag boog geschiedenisstudent Matz van der Berg zich samen met enkele medestudenten.

Het overkoepelende thema van het TOEN festival, waar de studievereniging van geschiedenis GSV Excalibur aan meewerkt, is ondergronds. ‘Zo ontstond het idee om een silent disco te combineren met verhalen over het studentenverzet uit Nijmegen’, zegt Van der Berg. ‘Op deze manier willen we het ook voor studenten aantrekkelijk maken.’

Illegale drukkerij

De activiteit vindt plaats in The Old Cave aan de Sint Anthoniusplaats, in de binnenstad. Deelnemers gaan letterlijk ondergronds, want de zaal bevindt zich in een oude wijnkelder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood deze ruimte onderdak aan verzetsstrijders en een illegale drukkerij.

Voorafgaand aan de silent disco zal universiteitshistoricus Jan Brabers enkele verzetsverhalen vertellen. Van der Berg benadrukt dat de avond dan ook niet alleen om het dansen gaat. ‘Door een educatief aspect toe te voegen, willen we aandacht besteden aan het verzet en het leven van verzetsstrijders.’

De studentenverzetsstrijders hielden zich onder andere bezig met het verspreiden van protestbrieven en voerden verscheidene sabotageacties uit. Een van die sabotageacties was het ontmantelen van explosieven die geplaatst waren op de Waalbrug, waardoor de brug ongeschonden in handel viel van de Amerikanen en Engelsen.

Festival

Na de verhalen volgt een silent disco, deelnemers horen de muziek via koptelefoons. ‘Tijdens het verzet moest alles stiekem. Bij een silent disco geniet je van de muziek, maar voor voorbijgangers zal het lijken alsof er niks aan de hand is’, vertelt Van der Berg, die zelf zal gaan draaien.

Met de silent disco wil GSV Excalibur meer studenten naar het TOEN festival lokken, dat in het verleden bekendstond als 024 geschiedenis. ‘Wanneer iets een festival wordt genoemd, zal dit meer de aandacht van studenten trekken’, vertelt Van der Berg. ‘Als ze naar de silent disco komen, gaan ze misschien ook naar andere activiteiten van het festival.’

‘Onder de radar: Stiekem swingen in de disco’ is op 12 oktober tussen 20.00 en 01.00 in de Old Cave. Kaartjes kosten 4,50 euro. Meer info en tickets via deze link.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Henk Termeer schreef op 11 oktober 2023 om 14:24

    Maar voor een wat meer authentieke en bovendien spannender verzetsbeleving zouden een (dreigende) ‘politie-inval’, het in beslag nemen van hun mobieltjes en een uurtje gedwongen opsluiting in die kelder geschikter zijn dan alleen maar dansen in een kelder op ‘stille’ discomuziek.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!