Stijgende energieprijzen pakken voor sommige SSH&-huurders gunstig uit

19 jan 2022

De prijzen voor gas en elektra rijzen de laatste maanden de pan uit. Toch hoeven SSH&-huurders nog niet te vrezen voor extreme verhogingen van hun servicekosten. Sterker nog, huurders van een zelfstandige wooneenheid gaan minder betalen.

Waar een kubieke meter gas een half jaar geleden nog geen euro kostte, betaal je op de energiemarkt inmiddels meer dan het dubbele. Veel huishoudens zijn daardoor tientjes of zelfs honderd euro per maand extra kwijt aan energie.

Studenten die bij SSH& huren lijken de dans voorlopig te ontspringen: ze gaan er minder dan 10 euro per maand op achteruit dit jaar, verwacht manager Strategie & Wonen Marco Schoofs.

‘We hebben net een berekening uit laten voeren’, vertelt Schoofs aan de telefoon. ‘Bewoners van een onzelfstandige wooneenheid gaan gemiddeld 15 tot 25 procent meer betalen aan energie. Dat is ongeveer 6 euro per maand.’ De verhoging is minder dan SSH& zelf afgelopen oktober nog verwachtte. Sterker nog, wie in een zelfstandige eenheid woont gaat er iets op vóóruit, aldus de SSH&.

Collectieve inkoop

Dat de schade meevalt, heeft verschillende oorzaken, zegt Schoofs. Zo koopt de SSH& haar energie collectief in, via een organisatie die dat namens meerdere woningcoöperaties doet. Daardoor kunnen ze gunstigere tarieven afspreken dan particulieren.

Daarnaast profiteren studenten ook van verschillende compensatieregelingen die de regering afgelopen najaar afkondigde. Zo kan het gebeuren dat sommige studenten juist lagere energiekosten krijgen. Het gaat nadrukkelijk om gemiddelde cijfers, zegt Schoofs. ‘Per complex kan de situatie net weer anders zijn.’

Sterrenbosch

Mede om de energiekosten op de lange termijn behapbaar te houden, investeert SSH& al jaren in verduurzaming van haar complexen. Veel panden hebben zonnepanelen, worden beter geïsoleerd of zijn al helemaal van het gas af, zoals Tilde. Komende zomer wordt Sterrenbosch, een studentencomplex op de campus, aangesloten op het warmtenet van de Radboud Universiteit. Schoofs: ‘Dan hoeven we alleen nog een beetje bij te stoken op piekmomenten, hopen we.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!