Stoepkrijten tegen homofobie

17 mei 2017

Studenten gingen afgelopen nacht op pad met stoepkrijt. Door de hele stad maakten ze de witte strepen gekleurd om aandacht te vragen voor homofobie. Want ja, dat bestaat nog steeds.

In het holst van de nacht staat geneeskundestudent Annemieke van der Donck voor het Erasmusgebouw. Ze deelt stoepkrijt uit. De bedoeling is dat ze samen met andere leden van de werkgroep Seksuele gezondheid en hiv/aids, onderdeel van IFMSA-Nijmegen, zo’n 121 zebrastrepen in de stad gaat inkleuren.

Aanleiding is de internationale dag tegen homofobie, transfobie en bifobie. De dag dat homoseksualiteit officieel werd geschrapt van de internationale lijst van ziekten, is vandaag precies 27 jaar geleden.

Internationaal

‘Studenten in de hele wereld voeren vandaag actie’, vertelt Van der Donck. ‘We willen aandacht vragen voor het feit dat homofobie nog steeds bestaat.’ Ja, ook in Nederland. Homoseksualiteit wordt hier misschien wel getolereerd, maar is niet volledig geaccepteerd, volgens Van der Donck.

‘Waarom zou je uit de kast moeten komen als je op iemand van hetzelfde geslacht valt?’

De studenten beginnen met krijten bij de Erasmusrotonde. Als het straks licht is, zullen ze ook briefjes uitdelen aan voorbijgangers. Er staan vragen op als ‘is het mogelijk dat jouw heteroseksualiteit gewoon een fase is?’ en ‘kan het zijn dat je hetero bent omdat je bang bent voor mensen van hetzelfde geslacht?’

Op deze manier willen ze discussies uitlokken. Want waarom zou je eigenlijk uit de kast moeten komen als je op iemand van hetzelfde geslacht valt? ‘Als je hetero bent, ga je dat toch ook niet tegen iedereen vertellen’, merkt de stoepkrijtende Frouwke Feenstra op.

Media

Erwin Vos, naast haar bezig met een andere streep: ‘Als er een homostel in elkaar geslagen wordt, gaat het in de media altijd over homo’s. Ik snap dat het goed bedoeld is, maar door het steeds te benadrukken, houd je het verschil tussen homo en hetero wel in stand.’

Met de gemeente Nijmegen is afgesproken dat het stoepkrijt op de zebrapaden maar drie dagen mag blijven liggen. ‘Gelukkig gaat het waarschijnlijk regenen,’ zegt Van der Donck. ‘Dan hoeven we het er niet zelf af te halen.’

2 reacties

  1. Ja ach ja schreef op 17 mei 2017 om 15:43

    Die opmerking van Erwin Vos is toch wel een beetje misplaatst, als je het mij vraagt. Als homo’s in elkaar geslagen worden, nota bene omdat het homo’s zijn, dan is het toch niet meer dan logisch om erbij te vermelden dat het homo’s betrof? Stelt Vos doelbewuste misinformatie voor onder het mom van gelijkheid?

    • Daan Janssen schreef op 17 mei 2017 om 23:25

      Ligt er aan wat de aanleiding was van de vechtpartij. Als de aanleiding homofobie is, wil je dat er juist bij vernoemen. Zo niet, dan is het net zo relevant als het eventuele feit dat het slachtoffer een groenroze onderbroek aan had (of dat een mogelijke reden voor het gebruik van geweld mag over gediscussieerd worden). Om eerlijk te zijn, verwacht ik dat Erwin het niet zo bedoelde als het hier geschreven staat, het in elkaar slaan van een homostel is een wat ongelukkig gekozen voorbeeld, omdat hier homofobie juist een mogelijke aanleiding is, wat de boodschap die de IFMSA hier probeert uit te dragen juist onderstreept. Ik vraag me daarom af of het niet een misquote is van de Vox, daar zijn immers ook genoeg verhalen over.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!