Stranden op Veur Lent gaan langer open, maar niet onbeperkt: ‘Te weinig politie voor’

14 jul 2022

Een avondje doorzakken op een van de stranden op stadseiland Veur Lent kan nog deze zomer tot later dan nu: ‘Costa del Waal’ krijgt binnenkort een latere avondklok dan 22.30 uur. Maar: de stranden tussen de Waalbrug en spoorbrug gaan niet meteen helemaal van het slot, zoals GroenLinks, PvdA en D66 wilden.

Burgemeester Hubert Bruls is kritisch op het plan van partijen in de gemeenteraad om snel een eind te maken aan de avondlockdown op de Waalstranden. Volgens hem is er komende weken te weinig politie en toezicht beschikbaar tegen overlast. Wél mogen de stranden van hem als proef in september langer open. Gedacht wordt aan een eindtijd tussen middernacht en 02.00 uur, zoals Stadspartij Nijmegen en CDA willen.

Dat gaat de fracties van PvdA, GroenLinks en D66 lang niet ver genoeg. Zij willen ‘Costa del Waal’ nu vóór 1 september onbeperkt open op Veur Lent en komen door steun van de VVD aan een meerderheid (22 van de 39 zetels).

Ook de verschillende politieke jongerenorganisaties pleitten deze week op deze site voor openstelling van de stranden. Volgens hen zijn de stranden belangrijk voor het welzijn van jongeren.

Perspectief

De avondklok die sinds vorig jaar juli geldt vanwege overlast voor omwonenden, is volgens de partijen in de gemeenteraad achterhaald. De situatie nu is volgens hen onvergelijkbaar met vorig jaar, toen horeca door corona vroeg dicht was en jongeren nergens heen konden.

‘Laat de meerderheid niet de dupe zijn van een kleine groep’

‘Het is belangrijk perspectief te bieden. Jongeren hebben behoefte in de zomer langer op de stranden te zitten’, zegt PvdA-raadslid Ammar Selman. Sophie den Ouden (D66) en Sander van der Goes (GroenLinks) – beiden student aan de Radboud Universiteit – herkennen zich daarin. Den Ouden: ‘In de coronacrisis zijn jongeren keihard geraakt. De stranden vormden bij uitstek een plek waar zij graag kwamen. Dat er toen een avondklok kwam, snapten we: toen veranderde het in een feestlocatie. Nu is het een andere tijd. Laat de meerderheid niet de dupe zijn van een kleine groep die zich niet kon gedragen en voor overlast zorgde.’

Kritiek

Het komt de partijen op kritiek te staan. Zoals van Michelle van Doorn. Zij splitste zich deze week af van de Partij voor de Dieren en gaat als raadslid alleen verder onder de naam ODV (Optimistisch, Duurzaam en Vrij). ‘De achterban van die partijen loopt mee met klimaatmarsen, heeft het over gebrek aan klimaatactie. Nu problemen in een natuurgebied dichtbij conflicteren met eigen belangen, geven de partijen niet thuis. Te bespottelijk voor woorden.’

Paul Eigenhuijsen (GewoonNijmegen.Nu) ziet ‘geen enkele reden waarom mensen na half elf op een strand moeten kunnen vertoeven’.

‘Verloven’

Ook Bruls ziet het niet zitten. Volgens de burgemeester is meteen een volledige openstelling zelfs onmogelijk. De overlast die het omwonenden geeft is te groot, zegt hij. ‘Na de Vierdaagse is traditioneel de tijd dat veel politieagenten en handhavers vakantie hebben. Ik kan de politie niet gaan vragen verloven in te trekken, omdat jongeren willen genieten op de stranden. Dat gaan we niet doen.’ Het stadsbestuur wil wél gaan onderzoeken wat op korte termijn wel kan.

Door de stranden in elk geval in september langer te openen, komt Bruls Stadspartij Nijmegen en CDA tegemoet. Zij willen als proef de stranden op Veur Lent heel september pas tussen middernacht en 02.00 uur dicht.

‘Recreëren op het eiland is booming. Er is geen mooiere plek om te genieten dan daar. Dat moet na half elf mogen. Maar wél veilig’, zegt raadslid Gerry van Campen (Stadspartij Nijmegen). ‘De politie is hard nodig in de stad en kan niet tot 03.00 uur op het eiland blijven. Dan zijn ze in het centrum niet blij.’

Dit artikel van Mitchel Suijkerbuijk stond eerder in de Gelderlander.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!