Streep door Batavierenrace, tekort aan studentbestuurders nekt estafetteloop

07 okt 2024

De populaire Batavierenrace gaat dit academisch jaar definitief niet door. Dat maakte het stichtingsbestuur vandaag bekend. De reden daarvoor is een gebrek aan studenten die voldoende tijd kunnen vrijmaken voor het organiseren van de estafettewedstrijd.

Er is dit academisch jaar geen Batavierenrace. Reden is een gebrek aan vrijwilligers voor in de organisatiecommissie én ’toenemende uitdagingen rondom de veiligheids- en milieueisen’, zo schrijft het stichtingsbestuur in een persbericht.

De Batavierenrace is een van de grootste studentikoze sportevenementen van het land. De 176 kilometer lange estafetterace van Nijmegen naar Enschede, die dag en nacht doorgaat, bestaat al sinds 1971. Vorig jaar trok het evenement ruim 8.500 deelnemers.

Twee weken terug deed het bestuur een noodoproep voor extra studenten in de organisatiecommissie. Tevergeefs: er kwamen onvoldoende aanmeldingen. Volgens de bestuurders is dat te wijten aan toenemende studiedruk en de dreiging van een langstudeerboete.

Verscherpte regelgeving

Wat ook meespeelt is de verscherpte regelgeving rondom milieu- en veiligheidseisen. ‘Het is steeds lastiger om bepaalde vergunningen rond te krijgen’, vertelt Joris Hermans, hoofd Radboud Sport & Cultuur, namens het stichtingsbestuur. ‘Denk bijvoorbeeld aan de vergunning om met motorvoertuigen door stadscentra heen te mogen rijden. Daarnaast is het een evenement voor duizenden mensen midden in de nacht, dat is sowieso een lastig tijdsframe om vergunningen rond te krijgen.’

De estafetterace, die gepland stond op 9 en 10 mei, gaat dus definitief niet door zoals vanouds. Wel kijkt het bestuur of het mogelijk is om een kleinschaliger evenement te houden op de geplande data.

Het stichtingsbestuur wil het tussenjaar verder benutten voor ‘vernieuwing en verbetering’. Er moet een organisatievorm komen, die vanaf volgend collegejaar de race ‘structureel toekomstbestendig’ maakt. Hoe dat precies gaat gebeuren, moet nog onderzocht worden. ‘We gaan een plan opstellen om in een tijd waarin het steeds moeilijker wordt voor studenten om bestuur te gaan doen, toch een grootschalig evenement als de Batavierenrace op te kunnen zetten’, aldus Hermans. ‘En we starten op tijd met het vormgeven van de organisatiecommissie voor volgend academisch jaar.’

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Batavierenrace dit academisch jaar ook definitief niet in kleinschaligere vorm door zou gaan. Dat is onjuist. De organisatie kijkt nog naar de mogelijkheden daartoe.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!