Stress bij studeren? Hardlopen helpt

03 okt 2014

Een burn-out is al lang niet meer enkel een probleem voor oude, overwerkte mannen. Ook jongvolwassenen zijn steeds vaker opgebrand. Psychologe Madelon van Hooff geeft morgen op de alumnidag studietips om fit te blijven. ‘Tv kijken is niet per se rustgevend.’

running
Foto: Steve Garner

De jaarlijkse alumnidag van de universiteit zet morgen voor de jongste alumni een veelbesproken thema in de etalage: burn-outs onder twintigers en dertigers. De oorzaak ervan zou liggen in het ‘maximalisme’: de drang om zoveel mogelijk ballen in de lucht te houden – van hard werken tot een leuk sociaal leven en van sporten tot een voorbeeldig gezinsleven. Arbeids- en organisatiepsycholoog Madelon van Hooff schuift morgen aan bij het debat, vanwege haar onderzoek naar herstel van stress.

Wie hard werkt en doorjakkert heeft grotere kans op een burn-out dan wie hard werkt maar dagelijks even de tijd neemt voor herstel. Het onderzoek van Van Hooff richt zich op de vraag hoe dit herstel er idealiter uit moet zien. Je zou denken dat een avondje tv of afspreken met vrienden wel oké is, maar onderzoek leert anders. ‘De tijdbesteding zelf is geen beslissende factor bij het herstel, het gaat erom hoe mensen die tijd ervaren’, zegt Van Hooff.

Studenten met stress
Mensen met stress zijn steeds vaker studenten. Van Hooff vertelt over één van haar promovendi die in no time een onderzoeksgroep bij elkaar kreeg van Nijmeegse studenten met burn-out- en vermoeidheidsklachten. Het is niet raar dat studenten gevoelig zijn voor stress, zegt Van Hooff. ‘Bij werknemers kun  je nog spreken van een afgebakende werkweek, bij studenten gaat studeren zeven dagen per week door.’ Haar promovenda testte een hardloopprogramma met de studenten, die anderhalve maand lang drie keer per week lichtjes gingen rennen, maximaal twintig minuten. En jawel: het helpt.

Uit haar eigen onderzoek – onder werknemers – weet Van Hooff welke ervaringen helpen om drukke levens van alledag tot rust te brengen. Les één: zie de ‘ontspanning’ niet als een nieuwe must, dus heb echt plezier als je tv kijkt of afspreekt met vrienden. Andere lessen, waarvan Van Hooff vermoedt dat ze ook voor studenten helpen: blijf niet piekeren, geef positieve gedachtes de voorrang, pak dingen op die je goed kunt en behoud je autonomie. Van Hooff: ‘Zorg ervoor dat je niet geleefd wordt.’ / Paul van den Broek

Alumnidag: zaterdag 4 oktober, 9.30 uur. Collegezalencomplex. Het jongerenprogramma staat in het teken van werkstress, met documentairemaakster Anneloor van Heemstra, Madelon van Hooff, neurowetenschapper Judith Homberg en Hiske van Ravesteijn van het Centrum voor Mindfulness.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!