Student brouwt eigen shotje: Karl’s KOEKIE
Bestuurskundestudent Karl Kouki presenteert vanavond zijn eigen drankje: Karl’s KOEKIE. Het naar karamel smakende drankje, moet de favoriete shot worden van uitgaand Nijmegen en misschien wel van Nederland.
Karl Kouki (bijnaam Koekie) werkte pas drie weken bij Café de Fuik toen hij zijn befaamde mixdrankje bedacht. ‘Net als iedere barman probeerde ik iets uit.’ De bestuurskundestudent liet het naar karamel smakende borreltje proeven aan zijn collega’s. Die waren enthousiast en het shotje kwam op het bord te staan in de kroeg. Normaal verdwijnen de shotjes na een paar weken, maar de Koekie bleef onverminderd populair. ‘Bijna een jaar later was de Koekie het op één na best verkochte shotje van De Fuik.’
Het gebeurde steeds vaker dat mensen vroegen of ze een fles van het karameldrankje konden kopen. Kouki zag het idee van een eigen drankje wel zitten en benaderde een aantal distilleerders. ‘De meesten beginnen pas met je te praten als je 20.000 flessen afneemt. Ik betaal alles zelf. 1000 flessen was het maximale dat ik te besteden had. De meeste bedrijven namen me niet serieus.’
Perfectionist
Hij zette door en wist uiteindelijk een productiebedrijf te vinden. Toch duurde het nog een hele tijd voordat het drankje eindelijk het levenslicht zag. ‘Ik ben een ontzettende perfectionist. Het was iedere keer net niet goed genoeg. Het is toch mijn hoofd en naam op de fles. Dan wil ik geen half werk afleveren.’ 25 recepten verder gaf Kouki eindelijk zijn goedkeuring.
De eerste vijfhonderd flessen zijn al afgenomen door café De Fuik en het Bascafé en bij slijterij Peeman Dranken komt het drankje in de schappen te staan. Ondertussen lopen er ook gesprekken met een aantal kroegen in Eindhoven en met een studentenvereniging in Tilburg. De interesse is groter dan verwacht, maar Kouki blijft er nuchter onder. ‘Ik vind het natuurlijk geweldig, maar ik besef ook heel goed dat het zo kan zijn dat er na deze duizend flessen geen vraag meer naar is.’
Vanavond is de lancering van het shotje op de plek waar het allemaal begon: Café De Fuik. En als het een succes wordt? ‘Dan ga ik er uiteraard mee door. Ik wil graag het productieproces duurzamer maken. Misschien dat ik dan ook wel een ander drankje bedenk. Maar eerst maar eens kijken hoe dit gaat lopen.’ / Jolene Meijerink
jv liere schreef op 25 maart 2016 om 12:47
waar kan ik koekie bestellen of kopen?
Anoniem schreef op 9 september 2017 om 18:35
Gall en Gall
Frank schreef op 22 februari 2017 om 16:56
Ik verkoop ook in THE Ollies maassluis