Student Gijs ontloopt de Chinese coronachaos

31 jan 2020

Zijn terugreis was perfect gepland. Gijs Philipsen vloog woensdag terug uit Azië na vijf maanden in Shanghai te hebben gestudeerd. Hij ontloopt zo de chaos in China die veroorzaakt is door het coronavirus.

‘Ik heb geluk gehad’, vertelt de 24-jarige student Business Administration. Hij is net teruggevlogen uit Thailand waar hij een week vakantie vierde als afsluiting van een semester in Shanghai. ‘Ik ging weg voordat de vlam in de pan sloeg.’ Die terugreis ging nu soepel, maar dat was anders geweest als hij langer was gebleven of via China terug was gevlogen.

Gijs Philipsen. Foto: Antonia Leise

Chinese autoriteiten hebben flink wat maatregelen genomen om de epidemie in te dammen. Van de universiteit waar Philipsen studeerde – Shanghai University – kreeg hij een mailtje met de boodschap dat na 27 januari niemand de campus meer in en uit mocht. Alleen voor gegronde redenen wordt een uitzondering gemaakt – onder strenge voorwaarden. Zo wordt de temperatuur gemeten van studenten die de campus weer op willen.

Chinees nieuwjaar

Philipsen had al zijn tentamens afgerond en was al eerder vertrokken naar Thailand voor een geplande vakantie. De student merkte wel dat de sfeer in Shanghai veranderde tijdens zijn laatste weken in de stad. ‘Het viel me op dat de straten veel leger waren na de virusuitbraak. De mensen die op straat waren, droegen een masker’, vertelt hij. ‘Van andere uitwisselingsstudenten kreeg ik filmpjes doorgestuurd waarop schoonmakers in witte overalls vliegvelden en treinstations chemisch schoonspuiten. Ook zijn scholen in China na de vakantie voor Chinees nieuwjaar niet heropend. Het is een bizarre situatie.’

‘Na de virusuitbraak waren de straten veel leger’

Philipsen maakte zich tijdens zijn laatste weken in Shanhgai weinig zorgen om het coronavirus. ‘Ik wist dat ik snel uit China weg zou gaan. Ik denk dat ik me meer zorgen had gemaakt als ik langer had moeten blijven.’ Vooralsnog is de student opgelucht om weer in Nederland te zijn, al wil hij in de toekomst – als de epidemie over is – weer terug naar China.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!