Student volgt zijn hart en wordt filmregisseur

01 mei 2017

What’s in the Box, wie kent dat filmpje nog? De Nijmeegse student natuurwetenschappen Tim Smit maakte het in 2009 en het ging viral. Sindsdien heeft hij gewerkt aan waar het hem echt om te doen was: een speelfilm. In juni is de première, met acteurs Dan Stevens en Tygo Gernandt.

Locatie: de parkeerplaats achter de Albert Heijn aan de Daalseweg. We zien verlaten auto’s, een ontploffend huis en een man die zich verstopt in een stadsbus. De sfeer is duister. Een kleine tien minuten duurt het sciencefictionfilmpje dat student natuurwetenschappen Tim Smit in 2009 online zette. Ongepland ging het viral en binnen de kortste keren zat hij bij De Wereld Draait Door. Producers in Hollywood belden hem, want hij was onmiskenbaar een talent.

‘Ja, je komt er uiteindelijk achter wat er in de box zit’

Wat er zo bijzonder was aan What’s in the Box? De visuele effecten. Smit had iets in elkaar geknutseld wat je nog niet eens zou verwachten van een professionele visual effects artist, laat staan van een student dat voor de hobby een filmpje maakte.

Per ongeluk
‘Ik wilde meedoen aan een workshop van Go Short’, vertelt hij acht jaar later. ‘Over hoe je van een korte film een lange kon maken. Ze vroegen of ik iets kon insturen. Toen heb ik What’s in the Box op YouTube gezet. Per ongeluk werd het ontdekt.’ Meer dan 2,5 miljoen views kreeg de video van Smit. Onbedoeld was de aandacht een enorme push in de richting die hij op wilde: filmmaker worden.

Filmposter Kill Switch

‘Toen zijn de gesprekken begonnen’, zegt hij. ‘Het duurde heel lang voor ik wist met wie ik in zee wilde en voor het script geschreven was. In 2014 zijn we begonnen met draaien.’

Amsterdam
De film speelt helaas niet in Nijmegen. Had Smit wel gewild, maar het was te duur – filmmaatschappij FilmNation in LA is de financier –  om de hele cast naar de Waalstad te verplaatsen om te draaien. Het werd Amsterdam. De speelfilm is een Nederlandse sciencefiction, Engels gesproken. De hoofdrol wordt gespeeld door niet de minste acteur: Dan Stevens, the beast in de nieuwe Beauty and the Beast. De Nederlandse Tygo Gernandt (Brimstone, Miciel de Ruyter) is een van de andere acteurs.

Smit was zelf regisseur en de man van de visuele effecten. ‘Elk shot is bewerkt’, vertelt hij. Dat deed hij thuis, in zijn studio aan de St. Annastraat. Het was wel een beetje meer werk dan hij had ingeschat, maar het is gelukt. Vandaag gaat een teaser van de film de lucht in. Vanaf juni is de post-apocalyptische speelfilm Kill Switch te zien in verschillende Nederlandse bioscopen (of Nijmegen erbij zit, is nog niet bekend). ‘Ja, je komt er uiteindelijk achter wat er in de box zit’, verklapt Smit. ‘De vraag is of je dat leuk vindt.’

Bekijk hier de teaser van de film. Kill Switch komt uit bij FilmNation (Hollywood), de producent is CTM Entertainment in Hilversum.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!