Studenten aan de Radboud Universiteit zijn gemiddeld genomen tevredener over hun universiteit dan elders in het land, blijkt uit de Nationale Studenten Enquête (NSE). Ruim 8.000 Radboud-studenten gaven hun mening over hun opleiding en onderwijsinstelling.
De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een landelijk onderzoek naar studenttevredenheid. Meer dan 289.000 hbo- en wo-studenten hebben dit jaar de NSE ingevuld.
Uit de resultaten komt naar voren dat 79 procent van de studenten tevreden is over de sfeer op hun opleiding. Van alle onderdelen zijn de studenten het minst te spreken over de informatie vanuit de opleiding.
Positief
Studenten aan de Radboud Universiteit zijn over het algemeen positiever dan studenten van andere universiteiten. Op elf van de twaalf thema’s in de NSE scoort Nijmegen hoger dan gemiddeld.
Het laagst scoort Nijmegen op het thema aansluiting op de beroepspraktijk. Vorig jaar liet de Radboud Universiteit weten te gaan investeren in verbetering op dat vlak door onder andere “uitbreiding en verdere professionalisering van de career service en versterking van de samenwerking met regionale werkgevers en organisaties.” Desondanks beoordeelden studenten de universiteit dit jaar met hetzelfde cijfer als in 2022, een 3,4 op een schaal van 1 tot 5. Dit is het enige thema waarop de Radboud Universiteit lager scoort dan gemiddeld, een 3,8.
Ten opzichte van vorig jaar beoordelen studenten de universiteit beter op tevredenheid in het algemeen, de inhoud en opzet van het onderwijs, en de sfeer op de opleiding. Van de respondenten zegt 46 procent het zeer eens te zijn met de stelling ‘ik voel me veilig om mezelf te zijn op de instelling waar ik studeer’. Waar de Radboud Universiteit lager op scoort dan vorig jaar is de studiebegeleiding, maar dit was een daling van slechts 0,1 punt.
Studiedruk
In de enquête is ook gevraagd naar studiedruk. Zowel in het hbo als in het wo vindt 55 procent van de studenten die ‘precies goed’, terwijl een flink deel de druk te hoog noemt: ruim 37 procent. Op de Radboud Universiteit is met name nog verbetering mogelijk als het gaat om de spreiding van de studielast over het studiejaar en de mate waarin de studiepunten (EC) overeenkomen met hoeveel tijd studenten er werkelijk in stoppen. Ook dit jaar is de beoordeling hierop weer verder gedaald.
Landelijk zijn studenten het minst enthousiast over informatie die ze krijgen vanuit de opleiding. 14 procent geeft er een onvoldoende voor, al blijft de meerderheid positief. De Radboud Universiteit scoort op dit thema wel bovengemiddeld: een 3,8 ten opzichte van het landelijke gemiddelde van een 3,5.