Studenten balen dat ze weer thuis moeten studeren door lockdown
Vanaf vandaag mag de lockdown dan zijn ingegaan, op de campus was er nog activiteit als vanouds. De meeste maatregelen voor onderwijs gaan morgen pas in. Studenten zien ertegen op. 'In de UB kan ik me beter concentreren dan thuis.’
Het is het gesprek van de dag: de lockdown. Twee studenten in de lounge van de UB hebben het er uitvoerig over. Ze balen hardop dat juist nu – met belangrijke deadlines in aantocht – de boel weer dicht gaat. Maar verder is het business as usual in de studiezalen op de campus. Een groot aantal plekken in de UB is bezet en ook in de rechtenbibliotheek en in het studielandschap in het Elinor Ostromgebouw zitten de nodige studenten met de neus in de boeken.
‘Er is eigenlijk nog niets veranderd’, concludeert een studente bedrijfskunde die in de UB zit te werken. ‘De regels zijn hetzelfde als de afgelopen maanden, iedereen draagt een mondkapje en houdt afstand.’ De reden dat ze vandaag toch kwam studeren ondanks de dringende oproep van Mark Rutte zo veel mogelijk thuis te blijven, is simpel: ‘In de UB kan ik me beter concentreren dan thuis. Mijn huisgenoten zijn er de hele dag, dan raak ik snel afgeleid.’
Op slot
Vanaf morgen zal het beeld er op de campus echter anders uitzien: de harde lockdown die de minister-president maandagavond aankondigde, leidt ertoe dat ook het universiteitsterrein weer nagenoeg op slot gaat (zie kader), vergelijkbaar met dit voorjaar.
Een deel van de maatregelen op de Radboud Universiteit geldt al vanaf vandaag. Zo gaan op het Radboud Sportcentrum (RSC) binnen alleen de sportlessen van de HAN door, want die vallen onder de uitzonderingspositie van het onderwijs. Buiten zijn de tennisvelden, de hardloopbaan en ‘het spierplein’ (de fitness voor buiten, red.) nog in gebruik. Die laatste drie zijn ook het enige dat open blijft de komende weken, laat afdelingshoofd sportondersteuning Pieter Smits weten. Daarnaast gaat het RSC inzetten op online lessen via livestreams.
De veranderingen op onderwijsvlak gaan pas woensdag in. Alle studiewerkplekken op de campus zijn vanaf die dag alleen nog maar te reserveren door studenten die echt niet thuis kunnen studeren en kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze persoonlijke problemen hebben. ‘Het is jammer dat de UB weer dicht gaat’, vindt de bedrijfskundestudente. ‘Maar het is niet anders. Dan ga ik misschien wel bij mijn ouders thuis studeren.’
Grab-and-go
De grab-and-go-afhaaldienst van de Refter blijft open, net als andere afhaalpunten waar koffie en broodjes te scoren zijn. ‘Het is alleen niet meer mogelijk om te reserveren voor een lunchplek’, laat Rens Janssen, locatiemanager van de Refter, weten. ‘De studieplekken in de Refter die er al waren, blijven wel te reserveren.’
Ook de SPAR is nog geopend, dat was tijdens de lockdown van afgelopen voorjaar niet het geval. De supermarkt valt onder de ‘essentiële winkels’ die worden uitgezonderd van sluiting. Of de campuswinkel ook open blijft als het universiteitsterrein straks op slot gaat en er dus vrijwel niemand meer is, kunnen de aanwezige medewerkers vandaag nog niet zeggen.
Update 17 december: in een vorige versie van dit artikel stond dat alleen de UB nog studiewerkplekken heeft. Dit is aangepast.
De maatregelen op de Radboud Universiteit op een rijtje
Onderwijs
- Vanaf 16 december tot en met 17 januari wordt al het onderwijs online gegeven. Alleen essentiële practica mogen fysiek doorgaan, net als tentamens en andere toetsen – ook als deze buiten de campus zijn. Ook co-schappen bij geneeskunde gaan door. Ov-ritten die studenten moeten maken voor onderwijsactiviteiten gelden als ‘noodzakelijke reizen’.
- De begeleiding van kwetsbare studenten gaat wel fysiek door, zoals gesprekken bij de studentenpsycholoog.
- Studiewerkplekken blijven zeer beperkt toegankelijk, in de universiteitsbibliotheek, de Library of Science en de Refter. Deze zijn alleen beschikbaar voor studenten die kwetsbaar zijn en echt niet thuis kunnen studeren (reserveren verplicht).
- Het docentschap valt onder de cruciale beroepen. Indien nodig, mogen docenten gebruik maken van noodopvang voor hun kinderen op kinderdagverblijf of scholen.
Onderzoek
- Onderzoekers moeten (nog steeds) zo veel mogelijk thuis werken. Er geldt een uitzondering voor labexperimenten en ander ‘locatiegebonden werk’. Denk bijvoorbeeld aan het draaiende houden van computerfaciliteiten.
- Bij promoties mogen nog slechts een handvol mensen fysiek aanwezig zijn: de promovendus zelf en diens eventuele partner, een van de begeleiders (promotor of copromotor) en de prorector, de voorzitter van de bijeenkomst. Alle overige betrokkenen (oppositieleden en publiek) moeten de verdediging online bijwonen.
Overig
- De uitleenfunctie van de universiteitsbibliotheek blijft ongewijzigd.
- Binnen sporten bij het Radboud Sportcentrum (RSC) is niet meer mogelijk. Alle reserveringen voor binnensporten zijn geannuleerd. Buiten zijn de tennisvelden, de hardloopbaan en ‘het spierplein’ nog in gebruik.
- De afhaalpunten van de horeca op de campus blijven open.
- Vergadercentrum Soeterbeeck in Ravenstein gaat weer helemaal dicht.