Studenten bouwen zelf huisjes als protest tegen hoge huurprijzen

27 aug 2020 ,

Zo'n twintig studenten van verschillende studentenvakbonden protesteerden gisteren op Plein 1944 tegen de hoge huurprijzen en het leenstelsel. 'Als het leenstelsel er niet was, zat ik nu op kamers.'

‘Kom op jongens, jullie staan wel te kijken, maar dit wordt ook júllie studieschuld’, roept Freya Chiapinno, vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbod (LSVb) door haar megafoon tegen een aantal toekijkende jongeren op Plein 1944. Om haar heen tikken zo’n twintig leden van studentenvakbond AKKU, de LSVb en FNV Young & United houten huisjes in elkaar.

‘De huurprijzen stegen sinds 2017 al gemiddeld 12 procent’, zegt Chiapinno. Door die stijging, én het leenstelsel, wordt een student opgezadeld met een enorme schuld, aldus de vicevoorzitter. ‘En dat heeft later weer invloed op het kunnen krijgen van een hypotheek. Dan moeten studenten maar zelf huizen gaan bouwen’, zegt Chiapinno, doelend op de timmerende studenten. ‘Want daar worden wij door het huidige systeem bijna door gedwongen.’

Schuld

De actie in Nijmegen is de laatste in een reeks protesten die deze week meerdere studentensteden aandeed. Het protest tegen de hoge kamerprijzen is klein, maar dat heeft volgens Chiapinno met de coronaveiligheid te maken.

Voor Shivan Meijs (19, student Politicologie), die met een protestbord naast een van de huisjes staat, is de dreigende hoge schuld een van de redenen dat hij nog thuis woont. ‘Als de basisbeurs er nog was, zat ik nu op kamers’, zegt hij. Hij is – omdat hij naar eigen zeggen te veel mist door het thuiswonen – dit jaar wel op zoek. Zijn schuld komt als hij een kamer vindt waarschijnlijk uit op 45.000 euro, denkt hij. ‘Dat is niet weinig, ik gun iedereen een studententijd zonder financiële stress.’

De actieweek is onderdeel van de landelijke campagne #nietmijnschuld, waarin de studentenbonden pleiten voor terugkeer van (een vorm van) de basisbeurs. Ook dit collegejaar blijven we doorgaan met acties’, kondigt Chiapinno aan. ‘Die schuldenvrije beurs moet er gewoon komen.’

3 reacties

  1. Student1 schreef op 27 augustus 2020 om 19:50

    Misschien moet de gemiddelde student eens kritisch naar zijn eigen uitgavenpatroon en tijdsindeling kijken. Het aantal medestudenten wat niet/nauwelijks werkt, maar wel vier keer per jaar op ‘studiereis’ kan is schrikbarend groot. Of die niet (te) veel huur willen betalen, maar tegelijkertijd wel een A-locatie willen wonen met al hun vrienden.

    Wat mij betreft is het leenstelsel een van de betere kabinetsbeslissingen in jaren.

    • Student3 schreef op 28 augustus 2020 om 11:06

      ALs MiLlEnNIaLs GEwOON minDEr avoCAdo’s op ToaST zoUdeN ETeN zoUDeN ZE nU al EEn HUIS kuNnEn kOpEn

    • Anoniem schreef op 28 augustus 2020 om 22:01

      Volgens mij zijn er genoeg studenten die niet op reis gaan en als ze op reis gaan krijgen ze daarvoor of geld van papa en mama of ze zijn daar zelfvoorzienend, dus die link mis ik even.

      Daarnaast is het ook nog zo dat die studenten willen kunnen studeren op de universiteit waar ze beschikking hebben tot goede boeken, het is daarom vaak van belang om in de stad te wonen.

      Ik ken ook maar weinig studenten die niet werken, misschien bevindt je je in de rijkere kringen maar er zijn genoeg studenten die leven op noodles omdat ze niet gezond eten kunnen betalen want ze betalen €600 voor 10m2.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!