Studenten die kisten dragen hebben meer werk dan ooit
De kist van een vreemde dragen op een begrafenis: het klinkt misschien als een gekke bijbaan, toch komt het veel voor. Meer nog, het is een van de weinige studentenbanen die doorgang vindt tijdens corona. ‘Het was nog nooit zo druk.’
Niels Wartna (20) is blij dat hij als bijbaantje kisten draagt. De student Business Economics aan de Radboud Universiteit vertelt dat hij in de coronagolf in het voorjaar elke dag kon werken bij kistdragerbureau Axios. De uitvaartsector is immers een van de weinige werkvelden die niet geraakt werden door corona. ‘Integendeel’, zegt hij. ‘Het was nog nooit zo druk.’
Bedrijfsleider bij Axios in Nijmegen is Iris van Rossum (21), tevens studente aan de HAN. Ze legt uit dat het qua drukte nu weer normaal is. ‘Maar in de eerste coronagolf liep het storm,’ zegt ze. ‘Het nieuws stond bol van verhalen over uitvaarten. Maar als je zelf in de sector werkt ervaar je pas écht hoe druk het was,’ zegt Iris.
Dragers van kist én mondkapje
Kistdragers werken tijdens uitvaarten. Is de dienst in een kerk, dan dragen zij de kist het gebouw in. Verder nemen ze ook bloemen aan en houden ze de deur voor mensen open. Normaal gesproken collecteren ze tijdens de dienst namens de kerk, en delen ze na afloop rouwkaarten uit.
Door corona verloopt een uitvaart niet heel anders. De collectemandjes en rouwkaarten liggen nu vooraan in de kerk, bezoekers mogen zelf doneren en een kaartje meenemen. Deuren openhouden en bloemen aannemen zit er voor de dragers door corona niet in. Als dragers houden ze in binnenruimtes een mondkapje op. ‘En voor zover het lukt proberen we anderhalve meter afstand te houden,’ zegt Niels.
Bezwaar
Sjoerd Mulder (21) is hoofddrager en rondt nu zijn Bachelor Spaans aan de Radboud Universiteit af. Sjoerd ziet dat kerken rekening houden met corona, door bijvoorbeeld elke tweede bank vrij te houden. ‘En mensen gaan sowieso al uit elkaar zitten,’ zegt hij. ‘Een paar weken terug mochten er maar 30 mensen naar een uitvaart komen. We hoorden dat mensen zich bezwaard voelden om een groep van 30 mensen uit te nodigen.’
De limiet is ondertussen weer verhoogd naar 100 mensen. Desondanks zegt Niels dat de kerken een stuk leger zijn dan normaal. ‘Een uitvaart trok bijna altijd genoeg mensen om een kerk vol te krijgen, dat is nu zelden zo,’ zegt hij.
Uitzondering
Op 1 december gaat de nationale mondkapjesplicht voor openbare ruimtes in, maar kerken en moskeeën zijn daarop een uitzondering. Toch is er al een tijdje een dringend advies om een mondkapje te dragen. Niels zegt dat de kistdragers iedereen in de kerk op dit advies wijzen. ‘De meeste mensen nemen ook wel een mondkapje mee,’ zegt hij.
Alle medewerkers van Axios zijn studenten. Dat houdt het werken gezellig, geeft Niels toe. De nare sfeer die onontkoombaar is tijdens begrafenissen doen Niels en zijn collega’s gelukkig niet veel. ‘Bij een dienst ken je niemand, dus wij doen gewoon ons werk,’ zegt hij.