Studenten die weten hoe hoog studieschuld wordt, zijn eerder geneigd minder te lenen
Studenten die een brief van DUO krijgen over de hoogte van hun toekomstige studieschuld en het maandelijks aflossingsbedrag dat daarbij hoort, passen hun lening vaker aan dan studenten die hier geen informatie over krijgen. Ook verlagen zij hun lening met een groter bedrag.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in opdracht van DUO en het ministerie van OCW. Het ministerie zoekt naar manieren om studenten bewuster om te laten omgaan met hun lening.
Persoonlijke informatie
Het Nibud verdeelde bijna 50.000 studenten over vijf onderzoeksgroepen. Ze kregen in maart ofwel een mail, zonder persoonlijke informatie, die naar een online rekenhulp van DUO verwees, of een van drie brieven met daarin verschillende mate van persoonlijke informatie. De controlegroep kreeg geen mail of brief.
Het voorlichtingsinstituut vergeleek vervolgens het leengedrag tussen april en maart met elkaar. Studenten die de mail kregen of de brief met de meeste persoonlijke informatie – over hoeveel ze na hun afstuderen precies per maand moeten gaan terugbetalen – pasten net iets vaker hun leenbedrag aan (12,4 en 12,6 procent) dan de controlegroep (11,1 procent).
Belangrijker nog: waar de controlegroep het bedrag vaker omhoog bijstelde (52,7 procent), verlaagde de groep die de persoonlijke brief ontving het leenbedrag juist vaker (53,3). De groep die de mail kreeg zat er tussenin.
Sterkere verlaging
Ook in de bedragen zelf zat een verschil tussen de groepen. De 12,6 procent studenten uit de groep met de persoonlijke brief die hun leenbedrag aanpasten, verlaagden hun maandelijkse lening met gemiddeld 56,74 euro.
De aanpassers binnen de controlegroep verlaagden hun leenbedrag minder, met gemiddeld 24,32 euro – ondanks dat een meerderheid van 52,7 procent van hen zoals gezegd hun lening juist verhoogde in april. Dat betekent dat binnen deze groep, ‘verlagers’ voor een grotere aanpassing kiezen dan ‘verhogers’.
Ook de studenten die een mail kregen of een van de andere twee brieven, en hun leenbedrag aanpasten, deden dat sterker dan de controlegroep, met respectievelijk 41, 67, en 65 euro.
Actief berichten
Het Nibud hoopt dat het onderzoek er toe leidt dat DUO studenten actiever op de gevolgen van hun studielening wijst. ‘Studenten kunnen aflossen naar draagkracht en hebben 35 jaar om te betalen, maar dat betekent wel dat je daar tot je zestigste mee bezig kunt zijn. Het zou mooi zijn als zij daar meer inzicht in krijgen’, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart in een persbericht.