Studenten en docenten denken mee over onderwijs van de toekomst

02 mrt 2023

Hoe ziet het onderwijs van de Radboud Universiteit er in de toekomst uit? Over deze en andere vragen buigen studenten en medewerkers zich deze en volgende week in zeven bijeenkomsten. De input die daarbij wordt opgehaald moet leiden tot een nieuwe onderwijsvisie.

De afgelopen tien jaar is het onderwijs aan de Radboud Universiteit sterk veranderd. Sinds de coronacrisis zijn online en hybride onderwijs bijvoorbeeld gemeengoed geworden. En recent was er nog een discussie over de vraag of studenten voor hun opdrachten gebruik mogen maken van chatrobot ChatGPT.

Dialoogsessies

Maar deze onderwijsvormen roepen ook vragen op, vertelt Roland Laan. Hij is voorzitter van de werkgroep onderwijsvisie en hoogleraar Ontwikkeling van Medisch Onderwijs in het Radboudumc. ‘Welke vormen van online onderwijs wil je behouden, en welke niet?’, vraagt hij zich af. ‘En wat betekenen deze onderwijsvormen voor het contact tussen studenten en docenten en tussen studenten onderling?’

Roland Laan. Foto: Radboudumc

Het antwoord op deze vragen is op dit moment niet terug te vinden in de onderwijsvisie van de Radboud Universiteit. De laatste versie dateert immers van 2013 en toen zag de wereld er nog heel anders uit. Daarom buigt de universiteit zich nu over een nieuwe tekst.

Om input op te halen onder studenten, docenten en andere medewerkers van de universiteit, worden zeven dialoogsessies georganiseerd. ‘Deze gesprekken moeten bijdragen aan een concepttekst van een nieuwe onderwijsvisie’, zegt Laan.

Artificial intelligence

Afgelopen dinsdag was er een sessie over leven lang ontwikkelen, waarbij twaalf deelnemers aanwezig waren. Deze en volgende week zijn er nog bijeenkomsten gepland over uiteenlopende onderwerpen zoals ICT in het onderwijs, toetsing en de verwevenheid tussen onderwijs en onderzoek. Voor sommige sessies is het maximumaantal van dertig deelnemers bereikt, in andere is er nog plaats.

Ook actuele onderwerpen kunnen besproken worden in de dialoogsessies, zolang ze maar aansluiten bij het thema. Denk bijvoorbeeld aan de discussie of studenten tekstrobot ChatGPT mogen gebruiken in hun opdrachten, of niet. ‘Die vraag zal vast aan bod komen in de sessie over ICT’, zegt Laan. ‘De ambitie is om te bespreken hoe we met dit soort technologische mogelijkheden om willen gaan. Niet specifiek wat betreft ChatGPT, maar meer in de breedte rondom artificial intelligence.’

Implementeren

Een tipje van de sluier lichten over de nieuwe onderwijsvisie wil Laan niet doen. Wel wil hij kwijt dat het document zal aansluiten bij de kernwaarden van de universiteit. ‘We willen graag dat zowel onze medewerkers als studenten werken vanuit nieuwsgierigheid en reflectie’, zegt hij. ‘Daarnaast willen we inhoud geven aan de waarden “persoonlijk” en “verbonden”. En uiteraard willen we kwaliteitsvol onderwijs aanbieden – maar dan moeten we eerst definiëren wat we daarmee bedoelen.’

Bij elke dialoogsessie zijn twee mensen van de werkgroep onderwijsvisie aanwezig om de input te verzamelen. Die komt vervolgens terechtkomt in een concepttekst, die eerst naar het college van bestuur gaat en vervolgens naar de universitaire medezeggenschap. Zodra het traject is afgerond, wordt de nieuwe onderwijsvisie op de website van de universiteit gepubliceerd.

‘Sommige opleidingen staan al verder met onderwijsvernieuwing dan andere’

Maar daarmee zit het werk er niet op, zegt Laan. De onderwijsvisie moet uiteindelijk worden geïmplementeerd in de dagelijkse onderwijspraktijk van de Radboud Universiteit. Hoe dat precies zal gebeuren, is volgens de hoogleraar afhankelijk van opleiding tot opleiding. ‘Er zijn meer en minder beroepsgerichte opleidingen. Je kunt niet met alles aan de slag en prioriteiten zullen tussen opleidingen verschillen. Sommige opleidingen staan al verder met onderwijsvernieuwing dan andere. Niet iedereen moet er in dezelfde mate mee aan de slag.’

Het is nog steeds mogelijk om deel te nemen aan de vijf resterende dialoogsessies. Meer info via deze link.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!