Studenten Engels in geweer tegen aanwezigheidsplicht

02 dec 2014

Studenten Engels en Amerikanistiek gaan alternatieven bedenken om onder de aanwezigheidsplicht uit te komen. Ze reageren daarmee op een brief van het bestuur van de opleiding aan alle studenten, waarin dat bestuur de maatregel rechtvaardigt.

Foto: creative commons
Foto: creative commons

Als studenten van de bachelor Engelse taal en Cultuur/Amerikanistiek twee van de zeven colleges van een cursus missen, mogen ze niet deelnemen aan de herkansing. Missen ze drie van de zeven colleges, dan mogen ze überhaupt geen tentamen doen.

Een groep studenten maakte daartegen onlangs bezwaar met een petitie. Er zitten te veel nadelen aan dit systeem, vinden de studenten. Zo is het lastig te realiseren als je naast je studie een minor doet of andere activiteiten onderneemt. ‘En je ziet nu dat studenten die die twee colleges hebben gemist, maar helemaal niet meer komen opdagen’, zegt een bestuurslid van de studievereniging van Amerikanistiek.

Noodzaak
Het dagelijks bestuur van de opleiding verdedigt zich in een schriftelijke reactie van vier pagina’s. Het grote probleem blijkt het lage rendement, ‘het laagste op de universiteit’, schrijft het dagelijks bestuur. Om dat rendement op te krikken, voelde de opleiding zich genoodzaakt de aanwezigheidsplicht in te voeren. En, stelt het bestuur in de brief, ‘een aantal studies laat zien dat de slagingskansen van studenten wel degelijk omhoog gaan naarmate ze actief aanwezig zijn tijdens colleges en werkgroepen’.

Maar er zijn vast wel andere mogelijkheden om het rendement een boost te geven, denken de studenten. Ze hebben nu het bestuur beloofd te komen met alternatieven, zoals een strengere selectie van eerstejaarsstudenten. Over twee weken zullen ze die mondeling toelichten, is de afspraak.

Ewoud Stütterheim, student Engels en een van de bezwaarmakende studenten, heeft goede hoop dat de aanwezigheidsplicht dan alsnog afgeschaft kan worden. ‘We willen in feite hetzelfde; gemotiveerde studenten, een beter rendement en liever geen aanwezigheidsplicht. Dan moeten we er toch uit kunnen komen.’ / Martine Zuidweg   

0 reacties

  1. linda schreef op 2 december 2014 om 08:49

    Dit is toch niks nieuws? Bij mijn letterenstudie mag je zelfs maar één van de zeven colleges missen en daar hoor je niemand over klagen…

    • Teun schreef op 2 december 2014 om 13:49

      Het punt is inderdaad dat niemand klaagt, omdat de nieuwere studenten al niet beter weten. Bij mijn opleiding (zowel bachelor als master) is niets verplicht, wat inderdaad zorgt voor iets lagere rendementen, maar ook voor gemotiveerde studenten en een academisch klimaat. Op universitair en zelfs facultair niveau gaat dit niet veranderen, studenten zullen opleidingsspecifiek moet vechten voor hun vrijheid naar hoorcolleges te komen.

  2. Marius schreef op 3 december 2014 om 16:13

    Aanwezigheidsplicht is voor ongeinteresseerde, luie tieners en heeft geen plaats op een serieuze universiteit.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!