Studenten eten nog altijd (vaak) vlees
Een meerderheid van de Nijmeegse studenten eet regelmatig vlees, blijkt uit een enquête van Vox. Minder dan 10 procent is vegetariër of veganist. Toch vindt de helft van de studenten het een goed idee als de Meat Free Monday terugkomt op de campus.
Vlees eten is nog niet passé, blijkt uit een enquête onder een kleine driehonderd studenten op de campus. 60 procent van de respondenten noemt zichzelf vleeseter. 30 procent is ‘flexitariër’ en eet slechts af en toe vlees. Gemiddeld eten Nijmeegse studenten vier dagen in de week vlees, een keer vis, en rest van de week iets anders. Studenten wijken hiermee niet veel af van het landelijk gemiddelde van 4,8 vleesdagen, dat de Vegamonitor van Stichting Natuur en Milieu in 2017 registreerde.
Niettemin lijkt er een verandering gaande: een ruime meerderheid (55 procent) eet naar eigen zeggen minder vlees dan drie jaar geleden. Daarmee gaan de Nijmeegse studenten in tegen de landelijke trend. Nederlanders zijn de afgelopen jaren juist constant gebleven in hun vleesconsumptie: 76,6 kilo per persoon. Dat liet Wagenings onderzoek afgelopen najaar zien, in opdracht van Wakker Dier.
Ook zijn er ruim twee keer zo veel studenten vóór het terugkeren van de Meat Free Monday in de Refter, dan dat er tegenstanders zijn. De restauratieve dienst schafte de vleesloze dag juist af, na de recente verbouwing van de Refter.
Gezond
Studenten die vlees eten doen dat voornamelijk omdat ze het lekker vinden (bijna 90 procent), zo geven ze aan. Veertig procent vindt vlees noodzakelijk voor een gezond eetpatroon. Dierenwelzijn en een lage prijs zijn de belangrijkste punten waar respondenten op letten als ze vlees kopen. Bijna een kwart koopt alleen biologische producten.
De kleine 10 procent vegetariërs, veganisten en pescotariërs (wel vis) die vlees aan zich voorbij laat gaan, doet dit vooral vanwege het milieu (90 procent) en dierenwelzijn (60 procent). Voor een op de drie is ook gezondheid een overweging.
Vrouwen
De enquêteresultaten bevatten een paar opvallende man-vrouwverschillen. Zo zien mannen zichzelf vaker als vleeseter (72 procent) dan vrouwen (52 procent), en zijn ze ook minder enthousiast over de Meat Free Monday (39 procent) dan vrouwen (57 procent). Daarnaast letten vrouwen bij het kopen van vlees het meest op dierenwelzijn, terwijl voor mannen een lage prijs het belangrijkst is.
Bij deze verschillen tussen de seksen moet de kanttekening geplaatst worden dat de man-vrouwverdeling verschillend was per faculteit. Bij vrouwen was rechten oververtegenwoordigd (35,1 procent), bij mannen de bètafaculteit (29,1 procent). Dit betekent dat de genoemde man-vrouwverschillen in theorie ook (deels) verklaard kunnen worden door verschillen in vleesvoorkeur tussen faculteiten.
Vox verzamelde de enquêtegegevens onder studenten in verschillende kantines op de campus: De Refter, Het Gerecht, en de kantines van FNWI en de medische faculteit. In totaal deden 181 vrouwen en 117 mannen mee.
Maandag verschijnt de nieuwe Vox, die in het teken staat van dieren.
Gusta Cirkel schreef op 16 april 2019 om 22:59
Volledig mee eens als Meat Free Monday weer terugkomst.