Studenten in de ban van Pokémon Go

11 jul 2016

Studerend Nederland heeft er een nieuwe verslaving bij: Pokémon Go. Met deze app kan je nu in real life Pokémon vangen. Wandelen over straat zal voor velen nooit meer hetzelfde zijn, want voor je het weet duikt er ineens een Drowzee, Eevee of Pidgeotto op.

De hype over Pokémon Go is niet te missen. ‘Het spel is in Nederland nog niet officieel uit en is nu al superpopulair, zelfs in de kleinere dorpen’, zegt biologiestudent Rens Strolenberg (20). ‘Ik vertelde het vrienden via WhatsApp en in het begin waren ze nog niet zo enthousiast, maar ’s avonds in de kroeg had iedereen het al geïnstalleerd.’ Het spel is zo populair omdat veel studenten met het televisieprogramma en spel zijn opgegroeid. ‘Het gevoel van vroeger komt echt terug als je weer voor het eerst een Pidgeotto vangt. Je wordt er bijna sentimenteel van’, glimlacht Strolenberg.

Pokémon Go werkt met augmented reality en GPS. Je telefoon verandert hiermee in een gameboy en door te lopen beweegt je avatar –het karakter dat je in het spel bent. Het heeft wat weg van de route zoeken op Google Maps, maar in plaats van een adres, ben je nu op zoek naar Pokémon en PokeStops. Dit zijn vaak monumenten, bezienswaardigheden of andere hotspots. Door hier naartoe te lopen, kun je items als Pokeballs vinden. Hoewel er ineens Pokémon op je bureau kunnen opduiken, werkt het spel het best als je letterlijk buiten gaat spelen.

pokemonextraVirtuele beestjes
En dan is het moment daar. Je ziet wat gras bewegen op je telefoon: een teken dat er een Pokémon in de buurt is. Even later komt ‘ie tevoorschijn. Door erop te klikken begint de strijd. Anders dan op de GameBoy, hoef je het virtuele beestje nu niet te verslaan. Je vangt er een door met je vingers over je telefoon te swipen. Een kwestie van mikken en goed timen en hij is binnen.

Door meer (verschillende) Pokémon te vangen ga je in levels vooruit. Afhankelijk van waar en wanneer je loopt, kom je verschillende soorten tegen. Zo zijn er ’s avonds meer Zubats te vinden en met een wandeling langs de Waalkade is de kans groot op een Magikarp of Goldeen. Als je er genoeg hebt gevangen en level 5 bent, kun je een team van een andere speler uitdagen.

150 Pokeballs
Jente Wolfs (24) laat er geen gras over groeien. ‘Tijdens mijn stage ben ik elke pauze bij de vijver gaan kijken of er wat goeds zat. Ik heb in totaal twee uur buiten gelopen denk ik. Al met al heeft het me zo’n 150 Pokeballs gekost. Maar het was het wel waard, ik heb zelfs een ander team verslagen.’

Het spelen zelf gaat nog niet zo soepel als je zou willen. Er zitten nog redelijk wat bugs in het spel en de servers kunnen al het dataverkeer niet aan, waardoor soms je voortgang niet wordt opgeslagen. ‘Ik vond laatst een Pidgey, maar jammer genoeg liep het spel toen vast. Gelukkig is hij niet zo zeldzaam, maar het is wel vervelend’, zucht Nick Coster, rechtenstudent (26). ‘Het spel zou nog leuker zijn als je een stabiele verbinding had.’

Studenten in Nijmegen gaan het na de vakantie druk krijgen, want zo zijn er bijvoorbeeld teams bij de studentenkerk, het Max Planck Instituut, de Erasmus fontein en het Mercatorgebouw.

In Nederland is het spel nog alleen via een omweg verkrijgbaar. Instructies hiervoor staan op https://www.allaboutphones.nl/tips/zo-speel-pokemon-go-nu-al/

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!