Studenten in Nijmegen stemmen massaal GroenLinks

16 mrt 2022 ,

GroenLinks lijkt onder studenten van de Radboud Universiteit de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. In een peiling van Vox haalt die partij veruit de meeste stemmen.

Veel studenten hebben vandaag hun stem voor de gemeenteraadsverkiezingen uitgebracht op GroenLinks. Van de 132 kiezers die hun stem wilden delen met Vox, heeft 40 procent op de partij van lijsttrekker Quirijn Lokker gestemd.

Stuivertje wisselen

GroenLinks en D66 wisselen traditioneel gezien stuivertje als het gaat om wie de grootste wordt op de campus. Vorig jaar, bij de landelijke verkiezingen, trok D66 nog aan het langste eind. Vier jaar geleden, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, was GroenLinks de grootste partij onder studenten.

Deze verkiezingen laat GroenLinks de democraten ver achter zich, zo lijkt het. 15 procent van de respondenten gaat voor D66. Partij voor de Dieren en de PvdA zijn met 12 en 11 procent daarna het populairst. VVD, SP, CDA en de Stadspartij krijgen ook enkele stemmen (allemaal rond de 5 procent).

Afwezigen

Belangrijk verschil met vorig jaar, tijdens de landelijke verkiezingen, is dat Volt niet meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. Ook Bij1 had onder studenten waarschijnlijk op stemmen kunnen rekenen.

Op de campus konden kiezers vandaag stemmen in het Berchmanianum, in het Radboudumc en bij de HAN aan de Kapittelweg. De uitslagen per stembureau worden normaliter enkele dagen na de verkiezingen bekendgemaakt.

3 reacties

  1. Frans Noever schreef op 17 maart 2022 om 16:28

    Het is toch te gek voor woorden dat een aantal studenten(die hier tijdelijk verblijven) bepalen hoe Nijmegen bestuurd wordt.

    • Zoomer schreef op 18 maart 2022 om 15:03

      Er komen ieder jaar evenveel (of zelfs meer) studenten naar Nijmegen toe als er afstuderen, dus het is niet meer dan normaal dat hun stem vertegenwoordigt wordt in de gemeente.

  2. 50- schreef op 17 maart 2022 om 22:15

    Het is toch te gek voor woorden dat een aantal boomers de toekomst van Nederland bepalen terwijl ze gemiddeld nog krap vijftien jaar in deze wereld zullen verblijven.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!