Studenten lenen meer, maar is dat wel zo slim?

29 mrt 2018

Studenten lenen steeds meer. Met de hulp van 'Ome Duo' is het studentenleven een stuk leuker. Maar wat zijn de risico´s?

Lenen om te kunnen studeren lijkt een prima plan. Een studie legt immers de basis voor een carrière en inkomen. En zo kun je zonder zorgen een biertje drinken of af en toe naar het casino. Maar uit onderzoek van Follow The Money blijkt dat studenten zich ongemerkt diep in de schulden werken, zonder dat ze precies weten wat hiervan de gevolgen zijn.

Steeds meer studenten gaan lenen: Follow the Money laat zien dat in 2016 47 procent van de studenten aan de universiteit een lening had. In 2014 was dit nog 27 procent. Geen gekke ontwikkeling: de basisbeurs ging eraan en daarmee werden vanaf 2015 meer studenten afhankelijk van het leenstelsel. De gemiddelde schuld wordt ook steeds hoger. In 2016 was deze 12.600 euro, de verwachting van het Centraal Planbureau is dat dit gemiddelde in 2018 stijgt naar een bedrag tussen de 21.000 en 24.000 euro.

Terwijl studenten dat geleende geld lang niet altijd nodig hebben, meldt voorlichtingsorganisatie Nibud. Het gemiddelde bedrag dat studenten in het wetenschappelijk onderwijs in 2016 leenden was 478 euro per maand. Twee jaar eerder, in 2014 was dit nog maar 372 euro per maand.

Problemen

Wat is nu precies het probleem? Je kunt immers maar beter lenen voor je studie dan voor een dure auto. En is het, met het lage rentepercentage, niet juist verstandig om geld te lenen en weg te zetten? Niet per se. Nibud waarschuwt dat het nu aantrekkelijk is om extra te lenen, maar dat de rentepercentages maar voor vijf jaar vaststaan. Een garantie dat de rente zo laag blijft, is er niet. Sterker nog, de kans is heel groot dat de rente in de toekomst gaat stijgen. In het nieuwe regeerakkoord is opgenomen dat de rente op een nieuwe manier berekend gaat worden, waardoor je met een hoger rentepercentage gaat aflossen.

Een aanzienlijk deel van de studenten bleek hiervan op de hoogte te zijn, maar lang niet allemaal, rapporteerde Follow The Money. Daarnaast wist het merendeel van de 684 studenten die deelnamen aan het onderzoek niet dat het inkomen van een eventuele partner automatisch wordt meegeteld in de berekening van het bedrag dat wordt afgelost. Dat bedrag kan hoger uitvallen dan verwacht. Dat Ome Duo ‘gratis geld’ uitgeeft, klopt dus niet.

Nijmeegse student

Uit de Radboud Studenten Enquête van 2016 bleek dat 45 procent van de Nijmeegse respondenten een studielening had. En hoewel er in 2016 nog studenten waren die onder de basisbeurs vielen, is het percentage leners toch met zo’n 10 tot 15 procent toegenomen, meldt het onderzoek. Het gemiddelde bedrag dat geleend werd door thuiswoners was 143 euro, tegenover 239 euro voor de uitwonende studenten. Zet dit tegenover de landelijke cijfers en Nijmegen doet het vergelijkbaar: het landelijk gemiddelde voor de thuiswoners in 2016 ligt op 129 euro, tegenover 249 euro gemiddeld voor de uitwonende student. Wanneer alleen studenten die lenen worden meegenomen is het verschil wat groter: landelijk was het gemiddelde 478 euro, in Nijmegen was het 314 euro. Of Nijmeegse studenten het nog steeds met minder geleend geld doen is niet bekend.

Grapje

Follow The Money ontdekte tot slot dat veel studenten de studieschuld niet zo serieus nemen. Want, vertelt een van de studenten in het artikel, zolang je grapjes kunt maken over Ome Duo, is het allemaal zo erg nog niet. Of de studenten er na hun afstuderen nog steeds om kunnen lachen, is een tweede.

1 reactie

  1. A schreef op 1 februari 2020 om 23:19

    Er zijn duizenden studenten die maximaal lenen omdat het niet anders kan. Niet iedereen komt uit een welvarend gezin of kan een baan hebben naast de studie.
    Dan nog maar niet gesproken over de prijzen voor studentenhuisvesting.

    Mijn situatie:
    Ik zit tot over mijn oren in de colleges, stages en huiswerk, geen vrije uren over voor werk of voor überhaupt een sociaal leven, wat ik leen (maximaal) gaat enkel naar huisvesting en voedsel. Ik kan niet bij ouders wonen dus ik sta er alleen voor. En dan is het op ! Er is niets over voor extra’s.

    Het Nibud weet al evenmin waar ze over praten.
    Studenten worden snel afgeschilderd als lui,lekker makkelijk cashen Etc. Etc.

    De werkelijkheid is donkerder.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!