‘Studenten met huisgenoten zijn gelukkiger’, zeggen huisvesters

26 jun 2023

Het is voor studenten beter om in een kamer met een gedeelde keuken en douche te wonen dan in een studio, menen de studentenhuisvesters. Het aantal studentenhuiskamers moet volgens hen niet verder teruglopen.

In de strijd tegen eenzaamheid en stress onder studenten is het volgens Kences, de brancheorganisatie van sociale studentenhuisvesters, niet goed dat het aandeel kamerbewoners de afgelopen acht jaar afnam van 58 maar 52 procent, terwijl het aandeel studenten met een zelfstandige studio steeg van 12 naar 23 procent.

Studenten op kamers zijn namelijk aanmerkelijk gelukkiger, stelt Kences op basis van een nadere analyse van de laatst verschenen Landelijke Monitor Studentenhuisvesting. Daarin gaf 75 procent van de ondervraagde kamerbewoners aan dat ze een goede band hadden met hun huisgenoten. Van de studenten in een studio – zonder huisgenoten dus – zei maar 42 procent dat over zijn buren. De kans is groter dat ze in een sociaal isolement komen, benadrukte Kences-directeur Jolan de Bie afgelopen najaar al.

Hogere huur

Toch worden er steeds meer studio’s gebouwd omdat die veel lucratiever zijn voor verhuurders. Die kunnen dankzij de huurtoeslag voor de bewoners een aanzienlijk hogere huur vragen. Door ook studenten op kamers recht te geven op financiële compensatie, zouden de woonlasten van onzelfstandige woonruimten meer in balans komen met die van studio’s en wordt het ook weer aantrekkelijk om kamers te bouwen.

Kences waarschuwt ook voor terugloop van het aantal onzelfstandige kamers dat commercieel verhuurd wordt. Vorig jaar waren die samen nog goed voor 53 procent van het aanbod.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

3 reacties

  1. Koen schreef op 26 juni 2023 om 15:33

    Hoe kan je die conclusie trekken uit deze gegevens? Het is een beetje appels en peren vergelijken.

    Ik heb zowel in een studentenhuis met huisgenoten gewoond (particulier) als zelfstandig met gedeelde keuken (Galgenveld) als zelfstandig (Sterrenbosch), en ik merkte dat ik bij nieuwe woningen steeds gelukkiger werd. Juist omdát ik mijn huisgenoten/buren minder goed hoefde te kennen, en wat meer privacy had na een dag studeren en met vrienden omgaan. Ik heb het gelinkte onderzoeksrapport ook gelezen (is maar 2 pagina’s) en daarin staat hetzelfde als dit artikel.

    Het lijkt een beetje alsof dit onderzoek een rechtvaardiging is om meer gedeelde woningen te bouwen of bestaande woningen te delen, als ‘oplossing’ voor het woningtekort.

  2. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 29 juni 2023 om 14:06

    Al sinds mijn dochter toen ze nog studeerde meldde dat ze huursubsidie kreeg voor haar Haagse 2-kamerstudentenwoning verbaas ik me daarover.
    Lijkt me typisch voorbeeld van een onbedoeld effect van een regeling.
    En aangezien er minder studioés dan kamers in één gebouw kunnen, lijkt het me wel denkbaar dat er mede daardoor een gebrek aan kamers is ontstaan.

    • Giovanni schreef op 30 juni 2023 om 00:00

      onbedoeld effect? De huurtoeslag, bij invoering huursubsidie, is bedoeld om mensen met een laag inkomen tegemoet te komen als de huur te hoog is ten opzichte van hun inkomen (Zie de memorie van toelichting van 25090 – Huursubsidiewet). Studenten hebben weinig inkomen. Dus volgensmij is dit het bedoelde effect.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!