Studenten met medische beperking weten individuele studietoelage steeds beter te vinden

14 okt 2024 ,

Het aantal studenten met een medische beperking dat een individuele studietoeslag krijgt via de gemeente is landelijk in een jaar tijd met de helft gestegen. Van 6.000 naar 9.000. Ook in Nijmegen is er een stijging te zien.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal studenten met een individuele studietoeslag flink is toegenomen. Van ruim zesduizend in 2022 naar ruim negenduizend in 2023.

Ook in de gemeente Nijmegen is sprake van een stijging, al liggen de aantallen wel iets onder het landelijk gemiddelde. In 2021 ontvingen in totaal 283 studenten de toelage, in 2022 waren dat er 379: een stijging van 33 procent. In 2023 ging het om 470 studenten, een stijging van zo’n 25 procent ten aanzien van het jaar ervoor.

Krakkemikkig

De individuele studietoeslag voor studenten met een medische beperking was tot voor kort nogal krakkemikkig, stelt Ieder(in), de belangenbehartiger van mensen met een handicap of chronische ziekte.

De toeslag was erg onbekend, zowel bij studenten als bij de gemeenten die hem sinds 2015 verstrekken. Die keerden bovendien allemaal verschillende bedragen uit, van bijna niets tot een paar honderd euro per maand. Studenten liepen daardoor honderden euro’s mis. Voor Nijmeegse studenten ging het om 300 euro per maand – wat al een verdubbeling was van het bedrag dat tot 2021 werd overgemaakt door de gemeente.

Mede dankzij acties van de Landelijke Studentenvakbond en CNV Jongeren nam de bekendheid van de regeling toe. En na veel gelobby kwamen er ook landelijke normbedragen voor alle gemeenten. 15-jarigen krijgen 108 euro per maand en voor studenten van 21 jaar en ouder is de toeslag 360 euro.

Toch laat de informatievoorziening bij gemeenten nog te wensen over, meent Ieder(in). Het aanvragen van de toeslag is soms moeilijk en kost veel tijd. “Het zou beter zijn als studenten bij DUO terecht kunnen”, schrijft de belangenbehartiger op haar website. “Dit zou zowel voor studenten als voor gemeenten een logischere plek zijn”.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!