Studenten op plek GGD

25 okt 2019

Waar nu het kantoor van de GGD in Nijmegen staat, komen zeer waarschijnlijk studenten te wonen. De gezondheidsdienst verhuist naar nieuwbouw aan de Professor Bellefroidstraat.

Het huidige pand aan de Groenewoudseweg wordt gesloopt en het terrein krijgt een woonbestemming. Studentenhuisvester SSH& is zeer geïnteresseerd en is in gesprek met de gemeente, de eigenaar van het gebouw. Dat is veertig jaar oud, onhandig ingericht en niet duurzaam: daarom verhuist de GGD naar iets verderop. Deze week hebben burgemeesters en wethouders besloten het pand te slopen en het nabijgelegen parkeerterrein aan de Professor Bellefroidstraat te bestemmen voor nieuwbouw van de GGD.

Ook het aangrenzende tandtechnisch laboratorium Excent verdwijnt om plaats te maken voor het GGD-gebouw. De gemeente koopt het pand, zodat er geen dure ondergrondse parkeergarage nodig is. De GGD komt zo ook wat verder van de woningen aan de Groenewoudseweg te zitten, waardoor er voor de bewoners van die huizen minder overlast is.

Gewilde woonplek

Door de sloop van het huidige gebouw komt een terrein beschikbaar dat zich erg goed leent voor woningbouw. Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen (SSH&) wil er graag een wooncomplex van vijf etages bouwen. De Groenewoudseweg is een zeer gewilde woonplek onder studenten: dicht bij de campus en bij het centrum. Bovendien is een prettige bijkomstigheid voor SSH& dat er meerdere panden van de studentenhuisvester in de buurt te vinden zijn. Er is dringend behoefte aan meer studentenkamers, omdat de vraag toeneemt.

Voor het tandtechnisch laboratorium aan de Professor Bellefroidstraat is een locatie aan de Heemraadstraat in Brakkenstein beschikbaar. Daar zat eerst de basisschool van de wijk. Excent heeft meerder vestigingen in Nederland en Nijmegen. Er is ook een lab aan Kerkenbos in Lindenholt.

In 1981 werd de GG & GD (Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst) gehuisvest in het gebouw aan de Groenewoudseweg. Dat was efficiënt, omdat die de chauffeurs voor de ambulance leverde. Ook werd destijds voor die locatie gekozen, omdat het toenmalige Radboud Ziekenhuis en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis dichtbij lagen.

Dit artikel van Geert Willems verscheen eerder in De Gelderlander

2 reacties

  1. Kamerbreed Nijmegen schreef op 25 oktober 2019 om 12:28

    Wel bij de feiten blijven a.u.b. “Er is dringend behoefte aan meer studentenkamers, omdat de vraag toeneemt”

    De vraag neemt niet toe volgens Rapport Ollongren (25 augustus jl.) en Studentenmonitor 2019 ( 4 oktober jl.).

    Feit is wel dat SSH& de partij is die meer zelfstandige eenheden voor studenten moet bouwen om de huisjesmelkers de wind uit de zeilen te nemen.

    ***************Maar doe dat dan wel maatschappelijk verantwoord!***************

    Feit is nl. dat als je veel studenten op een relatief klein gebied bij elkaar zet je te maken krijgt met;
    ** Afname sociale cohesie
    **Verloedering van omgeving (fietsen, huisvuil e.d.)
    **Botsende leefstijlen!

    Kijk maar naar uw “beheers” problemen rondom bovenstaande SSH& b.v. op b.v. de Stijn Buijsstraat!

    • R. Bakker schreef op 21 januari 2020 om 22:06

      Botsende leefstijlen! We krijgen zowaar het gevoel dat de jaren ’50 terugkeren haha.

      Dus als studenten volgens u zich al niet meer vlakbij de campus mogen huisvesten, waar mogen ze de boel dan wel ‘verloederen’? Misschien dus gewoon weer wel midden in woonwijken, zoals bijvoorbeeld dit naar volle tevredenheid van de bewoners in Waterkwartier afspeelt op o.a. de Sperwerstraat en Graspieperhof? Of bedoelt u misschien dat studenten de huizenprijzen op de door u geliefde locaties in de duurdere binnenstad te weinig omhoog brengt? Wat mij betreft is deze zienswijze pas echt een verloedering van de maatschappij en een nagevolg van het populaire studentje schoppen om de verwende boomer tevreden te stellen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!