Studenten openen pop-up restaurant in het Goffertstadion: ‘Bijna niemand heeft ervaring in de horeca’
Met pop-up restaurant Happietaria hopen Nijmeegse studenten 30.000 euro op te halen voor schoon drinkwater in Oeganda. Het jaarlijks terugkerende vrijwilligersproject is dit keer neergestreken in het Goffertstadion.
Als de avond valt wordt lunchroom Bikkels, in het hart van het Goffertstadion, omgetoverd tot restaurant Happietaria. Met het pop-up restaurant zetten studenten zich dit jaar in voor de verbetering van de watervoorzieningen in Oeganda. Het streefbedrag van de liefdadigheidsactie is 30.000 euro.
Op de avond dat Vox aanschuift, is het rumoerig buiten. Rondhangende NEC-supporters maken zich op voor de derby tegen Vitesse (die afgelopen zondag met 0-3 gewonnen werd) en zo nu en dan gaat de vlam in een stadionfakkel. Binnen heerst echter een gemoedelijke sfeer. ‘We vragen ons af of we het doelbedrag gaan halen, maar we hebben goede hoop’, zegt bestuurslid Anna Bouman.
Happietaria, dat onder stichting Tearfund valt, opent jaarlijks haar deuren in meerdere studentensteden. In Nijmegen zijn het vrijwilligers van de Koepel der Christelijke Studentenvereniging (CSN) die het restaurant runnen.
Afrikaanse gerechten
Op 1 april schoven de eerste gasten aan, vertelt bestuurslid Hanna Olthof. ‘We hoopten dat burgemeester Bruls het restaurant zou openen, maar hij kon die avond jammer genoeg niet.’
Sindsdien verzamelen dagelijks zo’n vijftien studenten zich ’s middags in de keuken om groenten te snijden en pasteitjes af te bakken. ’s Avonds maken zij de gerechten compleet en serveren ze die uit. ‘De uitdaging zit ‘m in het aansturen van de vrijwilligers die vaak maar één avond meehelpen’, vertelt Olthof. ‘Je hebt geen tijd om ze in te werken, waardoor de keuken voor maximaal 45 gasten tegelijk kan dienen.’
‘Omdat de opbrengst dit jaar naar Oeganda gaat, hebben we Afrikaanse gerechten op de kaart gezet’, gaat Olthof verder. ‘Zoals mandazi’s. Dat is Oegandees streetfood.’ Voor wie graag in Westerse sferen wil blijven, is er altijd ook nog een Happieburger of Happiemeal, een kindergerecht met friet en een gefrituurde snack.
Chiquer
Wie een blik werpt op de drankenkaart, moet goed opletten. De namen van de gerechten en de drankjes zijn namelijk bepaald aan de hand van een veiling, legt Olthof uit. Zo staat alcoholvrij bier op de kaart onder de naam ‘water’. Een studentenhuis bracht het hoogste bod uit en mocht de naam aanpassen.
‘Vaak zit Happietaria in een wijkgebouw. Deze keer ziet het er een stuk chiquer uit’
Het zevenkoppige bestuur van Happietaria, dat in september is begonnen met de voorbereidingen, heeft aardig wat sponsordeals weten te sluiten. Toch werd het even spannend, vertelt Hanna. ‘Tot twee weken geleden hadden we nog geen locatie weten te bemachtigen.’ Dat lunchroom Bikkels zijn ruimte wilde verlenen, hadden de studenten nooit verwacht. ‘Vaak zit Happietaria in een wijkgebouw of in een kerkzaal. Deze keer ziet het er een stuk chiquer uit.’
Er was wel één kleine tegenvaller, vertelt penningmeester Adam Gorter, terwijl hij een biertje tapt. ‘We hadden een sponsordeal gesloten met Bavaria, maar van Bikkels moesten we switchen naar Heineken. Dat was jammer, maar voor zo’n locatie als deze ben je bereid compromissen te sluiten.’
Bierspetters
Ondertussen vliegen spetters bier op zijn lichtpaarse bestuursgilet. Het bierfust is leeg, constateert Gorter lachend. ‘Bijna niemand hier heeft ervaring in de horeca. Toch vind ik het nu al leuk aan de bar.’
‘Het is mooi om te zien hoe al ons werk samenkomt’, vertelt Bouman glunderend. ‘Verschillende groepen komen hier een hapje eten: buurtbewoners, studenten en kerkgangers’, vult Olthof aan.
Ondanks slaaptekort en momenten van stress straalt het plezier van de studenten af. ‘Als het klaar is houden we een eindborrel met de vrijwilligers en drinken we champagne.’
Happietaria is open tot en met vrijdag 10 mei. Er zijn elke dag twee shifts: de eerste is van 17.30 tot 19.45 uur, en de tweede is van 20.00 tot 22.30 uur. Reserveren kan hier.