Cultuur

Studenten organiseren minitentoonstelling in Valkhofmuseum over migratie

19 mei 2022

De Radboud Universiteit en Museum Het Valkhof tekenden vorige week een convenant om intensiever samen te werken. Het eerste resultaat daarvan: een minitentoonstelling over migratie, samengesteld door studenten.

De Radboud Universiteit en Museum het Valkhof tekenden 9 mei het convenant Bruggen Slaan. Door tentoonstellingen en gezamenlijke projecten uit het verleden was er de wens om de samenwerking structureler vast te leggen.

Johan Oosterman, hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde, staat aan de wieg van de samenwerking. Hij is programmadirecteur van Radboud Erfgoed, dat in 2019 door het college van bestuur werd opgericht. ‘Vanuit dat programma was er behoefte aan een partner in de stad die een podium kan bieden aan kunst en wetenschap’, aldus Oosterman. Eerder bedacht de hoogleraar het idee voor de expositie Ik, Maria van Gelre in het Valkhofmuseum, dat in het najaar van 2018 zo’n 50.000 bezoekers trok.

Dat het convenant nu pas getekend is komt door corona. In de tussentijd hebben medewerkers en studenten in een denktank nagedacht over gezamenlijke projecten. Orde & Chaos is de eerste tentoonstelling die daar uit is voortgekomen.

De denktank resulteerde in de eerste plaats in een adviesrapport. Researchmasterstudent Literary Studies Katelijn Vooijs (22) legt uit dat zij en haar medestudenten echter meteen aan de slag wilden met hun ideeën. ‘Wij hadden de expositie bedacht en daar veel enthousiasme, tijd en moeite in gestoken. Het was zonde geweest om er verder niets mee te doen. Het museum vond dat ook en stelde voor een expositie in elkaar te zetten. Dat werd Orde & Chaos.’

Migratie

De minitentoonstelling is in de kelder van het museum. Meteen als je de trap afloopt zie je een kast met uitschuifbare lades. In elke lade zitten boeken, prenten en objecten over migratie. Door de lades te openen kun je zien welke beweegredenen mensen hebben om te migreren.

Katelijn Vooijs tijdens de rondleiding in Museum Het Valkhof. Foto: Vox

De naam voor de expositie is niet voor niks gekozen. ‘Migratie vanuit orde gebeurt vanuit een maatschappij die goed functioneert: mensen krijgen de kans om naar een ander gebied te trekken uit nieuwsgierigheid, avontuur, of voor handelsbetrekkingen’, legt Vooijs uit. ‘Bij chaos moet je denken aan gebieden van conflict, oorlog en hongersnood’, aldus de researchmasterstudent. ‘Dat lijken werelden van verschil, maar de lijn tussen orde en chaos is heel dun: wat voortkomt uit orde kan leiden tot chaos – en andersom.’

Het thema sluit goed aan bij de huidige hoofdtentoonstelling van het museum, Moving stories. Die gaat over de Limes, de grens van het Romeinse Rijk.

Bruggen slaan

Vooijs vindt het convenant tussen de universiteit en het museum een goed initiatief: ‘Om situaties uit de actualiteit te kunnen begrijpen, moet je ook de geschiedenis kennen. Je kunt theoretische bronnen lezen, geschreven door academici, maar oude objecten voegen context toe.’

Oosterman heeft al een idee hoe de samenwerking tussen universiteit en museum er in de toekomst kan uitzien. Hij droomt hardop: ‘Tentoonstellingen waaraan universiteit en museum samenwerken, openbare colleges in het museum, denktanks met studenten, bijdragen vanuit het museum aan een festival rond het eeuwfeest in 2023 en gastcolleges door de conservatoren aan de universiteit.’

De minitentoonstelling Orde & Chaos in Museum Het Valkhof loopt van 10 mei tot 10 juli en is gratis voor studenten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!