Studenten redden ‘summa cum laude’
De toekomstige – Nijmeegse – Marie Curie en Stephen Hawking kunnen hun hart ophalen. Goede kans namelijk dat zij toch het stempel ‘summa cum laude’ krijgen. Na inspanning van de medezeggenschap blijft dit judicium behouden, bleek vandaag tijdens de UGV.
Vorig jaar januari hakte het college van bestuur de knoop door: het moest afgelopen zijn met het uitdelen van de judicia bene meritum (gemiddeld 7,5 of hoger) en summa cum laude (9 of hoger). Alleen cum laude (8 of hoger) zou internationaal gebruikelijk zijn. Bovendien werd er tussen de faculteiten nogal verschillend omgesprongen met het toekennen van judicia.
Studenten in de medezeggenschap – zowel op universitair als facultair niveau – zien echter wel waarde in deze judicia. De facultaire studentenraden besloten daarom vorige maand de handen ineen te slaan en het CvB en het college van decanen een alternatief te bieden. Enerzijds was het een handreiking naar het college, want bene meritum is in het plan van de facultaire studentenraden verleden tijd. Maar aan de andere kant: summa cum laude (9 of hoger) zou wél behouden blijven.
Voorwaarde
In de universitaire gezamenlijke vergadering (UGV) van maandagmiddag bleek het college bereid tot het inwilligen van de wens van de studenten. ‘We hebben nog eens uitgezocht hoe groot de groepen zijn die bepaalde judicia binnenhalen’, zei voorzitter Gerard Meijer. ‘En het zou om ongeveer 1 à 2 procent gaan die zijn getuigschrift binnenhaalt met een summa cum laude. Onze voorwaarde is dat een summa cum laude heel bijzonder moet zijn, en dat is gezien dat percentage het geval.’
Tijdens de UGV werd besloten tot het samenstellen van een werkgroep, die nadere voorwaarden voor het behalen van een judicium moeten invullen. Hierbij wordt gedacht aan een beperkt aantal herkansingen en de tijdsduur van de studie. Opdat een judicium een blijk van excellentie is, en niet van volharding, aldus de collegevoorzitter. / Mathijs Noij