Sociale wetenschappers willen loopbaanoriëntatie

29 apr 2016

Studenten sociale wetenschappen zijn ontevreden over de arbeidsmarktoriëntatie. Ze missen hierin mogelijkheden voor een stage, sollicitatieworkshops of meeloopdagen bij bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de Facultaire Studentenraad, dat deze week aan de faculteit is gepresenteerd.

Aanleiding is de relatief lage score van de Nijmeegse sociale wetenschappers in de Nationale Studentenenquête op het gebied van arbeidsmarktoriëntatie. Op verzoek van de faculteit zocht de studentenraad uit hoe dat komt. Uit het onderzoek blijkt nu dat studenten op zoek zijn naar meer informatie over de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld in de vorm van gastcolleges, cv-checks en het trainen van beroepsvaardigheden.

Sociologiestudent en voorzitter Gideon van der Hulst van de Facultaire Studentenraad (FSR) hoopt dat opleidingen een eerlijker beeld gaan geven van de kansen op de arbeidsmarkt. ‘Studenten geven aan dat het op dit moment niet helder is hoeveel kans zij hebben om later een baan te krijgen die past bij hun studie. Dit kunnen we simpel oplossen door bijvoorbeeld een verplichte slide bij open dagen te tonen, met daarop het aantal afgestudeerden dat een geschikte baan vindt.’ Toch kan Van der Hulst het wel begrijpen als opleidingen niet altijd een realistisch beeld geven.‘Ik geef zelf ook voorlichting bij sociologie en ik merk zelf dat ik ook al snel een promotiepraatje houd. Je wilt als opleiding vooral laten zien wat je goed doet.’

Actie
Zaak is nu om het gat met andere universiteiten te dichten, vindt de FSR. De raad ziet hier een taak voor de faculteit, maar ook voor de studieverenigingen. ‘Ze kunnen een belangrijke aanvulling zijn door gastcolleges of workshops te organiseren.’ Op faculteitsniveau moet vooral de Career Service in actie komen, zegt Van der Hulst. Ideeën overnemen van de succesvolle tegenhanger bij  managementwetenschappen is daarbij een optie.

Maar zelfs bij een verbeterde oriëntatie, blijft het vinden van een baan lastig voor studenten van de sociale wetenschappen, zegt Van der Hulst. ‘Een studie als sociologie of pedagogische wetenschappen zegt vrij weinig over wat je na je afstuderen precies bent. In elk geval geen architect of advocaat, waar specifiek naar gezocht wordt door werkgevers.’

Praktische ervaring is essentieel om de aansluiting tot de arbeidsmarkt te verbeteren, vindt de FSR-voorzitter. ‘Gelukkig moeten we bij sociologie verplicht een stage lopen. Maar bij psychologie is dat niet mogelijk: er zijn nu eenmaal erg veel psychologiestudenten. Dat maakt de aansluiting met de arbeidsmarkt wel lastig te realiseren.’ / Gijs Swennen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!