Studenten vatbaar voor burn-outs en depressies

10 apr 2018

Burn-outs, ernstige angst- en depressieklachten en een risico op zelfdoding: de eerste uitkomsten van een onderzoek onder Windesheimstudenten zijn niet mals. De Radboud Universiteit deed eerder een vergelijkbaar onderzoek. 

Een onderzoek onder ruim drieduizend Windesheim-studenten in Zwolle deed afgelopen week nogal wat stof opwaaien. Een kwart van de ondervraagden heeft burn-outklachten, een op de zeven heeft ernstige angst- en depressieklachten en bij een op de zeven zou het risico op zelfdoding aanwezig zijn.

Daarop doet het netwerk Studentenwelzijn, waar onder andere de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) bij aangesloten zijn, enige aanbevelingen om het welzijn van studenten te verbeteren. Zo moeten onderwijsinstellingen aandacht besteden aan preventie en zorgen voor voldoende hulpverleners.

Radboud-enquête 

De Radboud Universiteit hield vorig jaar een enquête naar het welzijn onder ruim vierduizend Radboud-studenten. Daaruit kwam naar voren dat 56 procent van de studenten ‘veel’ of ‘heel veel’ druk ervaart tijdens de studie. Bij een derde werkt die druk negatief uit op de studie en het privéleven. Ook eenzaamheid blijkt een issue onder studenten: een kwart ‘voelt leegte om zich heen’ en een op de vijf ‘mist andere mensen om zich heen’.

Eind 2017 interviewde Vox drie studenten met een burn-out. Zoals de eenentwintigjarige Dieuwertje Rozenbos: ‘Als zelfs een verjaardag te veel wordt, weet je dat er iets goed mis is.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!