Studenten voeren actie voor hogere basisbeurs

10 okt 2024

In Nijmegen en zes andere steden hebben studentenbonden roze banners uitgerold. “Goed onderwijs begint bij een eerlijke basisbeurs”, staat erop. Ze vragen aandacht voor de financiële problemen van studenten.

De banner is te zien in Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Utrecht, Zwolle, Delft en Nijmegen. Het is een kleine actie in de aanloop naar het grote studentenprotest op vrijdag 18 oktober in Den Haag. De bonden roepen iedereen op om erheen te komen.

Met Prinsjesdag becijferde het Nibud dat studenten er volgend jaar 6,6 procent in koopkracht op achteruit gaan. Dat heeft mede te maken met de basisbeurs voor uitwonende studenten, die tijdelijk verhoogd was vanwege de hoge inflatie, maar die in september weer verlaagd is.

‘De basisbeurs komt niet eens in de buurt van de gemiddelde huurprijs’, zegt voorzitter Abdelkader Karbache van de Landelijke Studentenvakbond. ‘En dat terwijl veel studenten geen recht hebben op huurtoeslag.’

Studeren wordt straks nog duurder door de langstudeerboete van drieduizend euro. Deze boete is bedoeld voor studenten die meer dan een jaar uitlopen in hun opleiding. Het kabinet rekent erop dat zo’n 95 duizend studenten deze boete gaan betalen.

Een motie tegen het plan kreeg gisteravond geen meerderheid in de Eerste Kamer. Het kabinet moet de details van de boete nog uitwerken.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Corry schreef op 10 oktober 2024 om 12:45

    Ik mag toch de HOOP hebben dat de regering in Den Haag niet het LEF heeft om jullie probleem eerst aan te pakken. De pechgeneratie moet namelijk eerst worden gecompenseerd. Zij hebben tot nu toe 0,0 euro ontvangen en jullie al 5300 euro in 1 jaar. Alles moet wel in de goede volgorde gebeuren en jullie zijn duidelijk nog niet aan de beurt. Pas als Den Haag de zaken oplost, zoals het hoort, volgens artikel 1 van de grondwet: gelijke behandeling in gelijke gevallen, dan pas kunnen we weer TROTS zijn op ons land. Zo ga je niet met de jeugd om. Hou hier maar even rekening mee als jullie daar volgende week staan te protesteren!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!