Puberstudenten in Nijmegen rukken op

30 jan 2014

De puberstudent rukt op. Steeds meer bollebozen starten al op minderjarige leeftijd met een studie op de Radboud Universiteit. De afgelopen vijf jaar is hun aantal met vijftig procent gestegen en die trend lijkt voorlopig nog niet ten einde. ‘We zien de gemiddelde leeftijd steeds meer dalen’.

Foto: Duncan De Fey
Foto: Duncan De Fey

Na iedere zomervakantie word je weer keihard met de neus op de feiten gedrukt. Weer een nieuwe generatie. En wat zijn ze jong geworden. Wie al een tijdje rondloopt op de campus, zal zich ongetwijfeld in dit beeld herkennen. Toch is niet alleen het feit dat je zelf ouder wordt debet aan dit verschijnsel. De gemiddelde leeftijd van de studentenpopulatie krijgt namelijk steeds meer uitschieters naar beneden.

Tussen 2008 en 2012 steeg het aantal minderjarige studenten in Nijmegen met zo’n vijftig procent tot ruim 190. Vier studenten waren zelfs niet ouder dan 16 toen ze hun studie begonnen. Dit blijkt uit opgevraagde gegevens uit het landelijk register voor inschrijvingen in het hoger onderwijs. In dezelfde periode bleef het totaal aantal ingeschrevenen stabiel.

De trend van verjonging lijkt zich op de Radboud Universiteit sneller door te zetten dan elders in het land. Op alle universiteiten in Nederland steeg het aantal puberstudenten in vijf jaar met zo’n 23 procent, bij een totale studentengroei van tien procent. Ad van Hout, die als coördinator in Nijmegen verantwoordelijk is voor de aansluiting tussen vwo en wo, noemt de stijging ‘opvallend, maar nog niet eerder opgemerkt’. Het blijkt dat vrijwel alle minderjarige studenten al op de basisschool één of twee klassen hebben overgeslagen.

Volgens Van Hout is het aannemelijk dat de gemiddelde leeftijd de komende tijd zal blijven dalen. ‘Het voornemen van het kabinet om de basisbeurs te schrappen, heeft zeker een groep examenleerlingen doen besluiten af te zien van een tussenjaar. De huidige eerstejaars zouden als laatste cohort recht hebben op deze beurs, maar het betreffende wetsvoorstel is tot nader order uitgesteld.’ Daarmee blijft voorlopig onduidelijkheid bestaan over de consequenties van een uitgestelde studiekeuze.

De gegevens uit het landelijk register laten overigens nog meer wetenswaardigheden zien. Zo stonden de afgelopen vijf jaar drie studenten al op 14-jarige leeftijd ingeschreven aan een Nederlandse universiteit. De oudste student aan de Radboud mocht vorig collegejaar 78 kaarsjes uitblazen. Dat is nog niets bij de oudste student van Nederland: deze persoon was maar liefst 91 jaar oud. / Jens Pauw

Lees meer over minderjarige studenten en hun ervaringen in de nieuwe Vox die vanaf vandaag in de bakken ligt.

0 reacties

  1. Hans met een 8 voor PT !!!!!!! schreef op 30 januari 2014 om 17:52

    Wow, de jongen op die foto is echt een onwijs stuk. Heeft iemand zijn telefoonnummer?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!