Studenten vorderen geld terug van Sander Dekker

20 feb 2020

Demonstrerende studenten onderbraken gisteravond de collegetour-lezing van minister Sander Dekker om hem geld terug te vragen. De actievoerders hopen zo aandacht te krijgen voor hun campagne tegen het leenstelsel.

De actie is onderdeel van de #nietmijnschuld-campagne van studentenorganisaties en de FNV. In Nijmegen trekt studentenvakbond AKKU de kar. ‘Met de campagne eisen we dat het leenstelsel wordt afgeschaft en dat studenten hiervoor gecompenseerd worden,’ vertelt actievoerder Martijn de Laat. ‘Die compensatie mag bovendien niet uit de onderwijsbegroting komen.’ Om hun eisen kracht bij te zetten, overhandigden ze gisteren Sander Dekker – voormalig staatssecretaris van Onderwijs – een vordering. Hierop staat het volledige bedrag dat Nijmeegse studenten volgens AKKU door de invoering van het leenstelsel zijn misgelopen: 376.576.847 euro.

‘Daag me maar voor de rechter’

De huidige minister voor Rechtsbescherming is op uitnodiging van the European Law Students Association (ELSA) in Nijmegen om vragen te beantwoorden over de rechtsstaat. Tijdens zijn collegetour is het spannend of de actievoerders hun zegje mogen doen, want ze krijgen maar niet de beurt van gespreksleider Roel Schutgens. Een van de actievoerders krijgt eindelijk het woord tijdens het vragenrondje. Maar zodra ze zegt een algemene vraag te hebben, kapt hij haar wreed af. ‘Ik vind het vervelend als ik nu nee moet verkopen, maar ik ga het toch doen.’

Roel Schutgens en Sander Dekker. Foto: Joep Dorna

Een paar minuten later geeft Schutgens haar alsnog de beurt. Ze draagt het woord over aan De Laat, die de vordering – een soort cheque zoals loterijwinnaars die ook krijgen – al in zijn handen heeft.

De rechter

‘U was staatssecretaris toen het leenstelsel werd ingevoerd’, vertelt De Laat in de halfvolle zaal. ‘Sindsdien zijn Nijmeegse studenten 376 miljoen euro misgelopen. Hierom heb ik deze vordering voor u.’

De zaal klapt. ‘Daag me maar voor de rechter’, glimlacht Dekker. ‘We roepen iedereen op onze petitie te tekenen’, voegt De Laat toe, terwijl hij op zijn stoel blijft zitten.

Foto: Joep Dorma

‘Nu weet ik weer dat ik in Nijmegen ben’, grapt de minister. Hij ontvangt luid gelach van de zaal, waarna Schutgens aan het publiek om een andere vraag vraagt.

Na afloop biedt De Laat, samen met de andere actievoerders van AKKU, alsnog de vordering aan bij Dekker. Dekker accepteert de vordering en informeert vriendelijk wat De Laat studeert. Het gesprek duurt kort. Meteen erna geeft hij het stuk papier aan twee assistenten. ‘Als je wil mag je de vordering ook meenemen’, zegt een van hen tegen Vox. ‘Mij maakt het niet uit.’

#nietmijnschuld

Na afloop kijkt De Laat tevreden terug op de protestactie. ‘We kregen veel steun van het publiek. Ik wilde de vordering al tijdens de collegetour zelf overhandigen, maar ik zat ingesloten in de collegebanken’, vertelt de student. ‘Dat Dekker lacherig deed over onze actie, zegt eigenlijk genoeg. Het betekent dat hij er inhoudelijk niet op wilde ingaan.’

De Laat en alle andere actievoerders hopen vooral dat de actie het bewustzijn op de campus over de #nietmijnschuld-campagne vergroot en dat studenten hier massaal achter gaan staan. Uiteindelijk moet dit resulteren in een breed gedragen studentendemonstratie op het Malieveld in Den Haag later dit jaar. De Laat: ‘Studenten moeten gaan beseffen dat actievoeren loont. Het leenstelsel wordt nooit afgeschaft als we onze stem niet laten horen.’

37 reacties

  1. Oud-student schreef op 20 februari 2020 om 10:57

    Goede actie van deze actiegroep! Als ik om me heen kijk zie ik studenten zich in enorme schulden steken om hun studie te kunnen betalen. Bedragen als 30.000 of zelfs 50.000 euro zijn daarbij geen uitzondering. Tijd dat er wat druk gezet wordt om die situatie om te gooien.

    • Anne schreef op 20 februari 2020 om 17:40

      Het instellingscollegegeld van de universiteit is rond de €10.000 per jaar. Dankzij subsidies vanuit de overheid betalen wij als student slechts €2.000 per jaar. Naar mijn mening mogen wij al heel dankbaar zijn voor wat wij nu al krijgen.

      Daarbij is het volgens mij ook meer dan logisch dat men zelf investeert in zijn/haar toekomst. Studeren en lenen is ook geen verplichting. Als je graag wil studeren, maar dat niet kan betalen, is het prima te doen om een jaar of twee te gaan werken voordat je begint aan je opleiding.

      • Oud-student schreef op 21 februari 2020 om 11:52

        Dat is precies het probleem Anne. Niet om als een oude lul te klinken, maar ooit vonden we onderwijs iets waar iedereen gebruik van moet kunnen maken, no matter of je arm or rijk bent. De afgelopen 40 jaar is dat stelselmatig afgebroken. De beurzen en bijdragen voor studenten zijn steeds minder geworden en de collegegelden alleen maar meer. Ik vind het niet kunnen dat studenten zich in enorme schulden moeten steken die hen ook nog jaren gaan achtervolgen bij het aanvragen van een hypotheek etc. Wij hoeven niet dankbaar te zijn voor iets waar we recht op hebben. Zeker niet als dat al generaties lang normaal is.

        Hier een kort overzicht van de bezuinigingen:
        https://lsvb.nl/wp-content/uploads/2017/04/Het-museum-van-onderwijsbezuinigingen.pdf

      • Een andere RU Student schreef op 21 februari 2020 om 12:01

        Mee eens. 2000eu per jaar is prima te doen, voor overwegende hoeveel je ervoor terug krijgt. Zelf investeren in je eigen studie vind ik goed, ipv dat alles betaald word door mensen die het vaak niet eens gebruiken/gebruikt hebben (‘de bakker en de slager’ bijvoorbeeld). Wel is het belangrijk dat het vrijgekomen geld daadwerkelijk goed gespendeerd word ipv de wc doorgaat

      • Anoniem schreef op 21 februari 2020 om 17:21

        Ja joh, laat het plebs maar werken in plaats van studeren wanneer anderen zich dat al wel kunnen veroorloven. Verschil moet er zijn hé?

        Niet iedereen begint na de middelbare school met een schone lei en financiële reserve uit een stabiel gezin van tweeverdieners. Als al die mensen dan maar onder hun niveau op een MBO moeten doorgaan of direct aan het werk lopen we een hoop mis qua “kenniseconomie” terwijl er geld genoeg is. Laat Unilever maar eens belasting betalen bijvoorbeeld, maar nee dat is onbetaalbaar, studenten laten betalen is makkelijker.

    • Nog een oud-student schreef op 22 februari 2020 om 14:13

      Hier nog een oud-student. Ik verbaas me over sommige reacties met de strekking ‘het is niet anders’. Nog niet zo heel lang geleden was het wel degelijk anders. Ik kon in de jaren 70 gaan studeren dankzij het toen nog bestaande inkomensafhankelijke beursstelsel. Onderwijs dient gratis en voor iedereen toegankelijk te zijn. Maar ik ben een oude xxx.

  2. Anoniem schreef op 20 februari 2020 om 14:04

    Interessant! Er komt een minister naar Nijmegen om te praten over de rechtsstaat, een zeer actueel onderwerp. Goed initatief van de European Law Students Association!

    Maar nee hoor, de studentenvakbond moet weer alle aandacht opeisen en het verzieken voor de mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in de collegetour-lezing. Het zal nu wel even duren voordat de minister weer een bezoek brengt aan de Radboud Universiteit…
    Erg jammer!

    • Anoniem schreef op 20 februari 2020 om 15:38

      Studenten hoeven toch niet z’n hele politieke carrière te vergeten omdat ‘ie nu een andere job heeft? Er zal vast genoeg aandacht aan de rechtsstaat besteed zijn na dit stukje verdiende kritiek. Kan een minister vast wel hebben.

      • RU Student schreef op 20 februari 2020 om 17:07

        Je moet zeker niet vergeten wat er gebeurd is. Het is wel vervelend voor de mensen die zo veel werk gestopt hebben om dit evenement goed te laten verlopen. Zou zonde zijn als zij aangekeken worden (door welke partij dan ook) op hoe dit evenement verlopen is.

      • Anoniem schreef op 20 februari 2020 om 18:40

        Jah ben ik het wel mee eens op zich, maar toch. Hij heeft wel mede het leenstelsel ingevoerd en kwam openbaar voor een hele groep studenten praten, snap de actievoerders ook wel dat die er gebruik van maakten. Denk niet dat iemand de organisators op aan kijkt want vgm is dit in elke studentenstad, in Utrecht waren ze ook bezig voor deze campagne

    • RU Student schreef op 20 februari 2020 om 16:42

      Helemaal mee eens, jammer dat het zo moest lopen. Ook jammer dat dit zo’n prominent onderwerp is voor het artikel en er niet meer aandacht is voor het georganiseerde evenement.

  3. Student schreef op 20 februari 2020 om 16:35

    Het was een erg interessante lezing. Ook super dat een minister naar de universiteit is gekomen daarvoor. Jammer dat zoiets dan verstoord moet worden door een protestactie. Daarbij is het ook spijtig dat VOX niet een inhoudelijk goed artikel over de lezing en de komst van minister Dekker heeft geschreven. Dit artikel komt vooral over als een reclamepraatje voor de #nietmijnschuld actie. Niet echt als objectieve journalistiek.

    Dat de minister niet inhoudelijk in wilde gaan op de protestactie is ook volkomen logisch. Het was namelijk compleet ongerelateerd aan het onderwerp van de lezing.

    Verder wil ik ook nog duidelijk benadrukken dat zeker niet alle studenten achter deze actie staan. Dit was ook duidelijk te merken aan de reacties uit de zaal. Er werd aanzienlijk meer geklapt voor de reactie van de minister dan de actie van de protestvoerders.

  4. Aanwezige schreef op 20 februari 2020 om 16:57

    Alhoewel studenten het recht hebben om te protesteren, vraag ik mij af wat zij gisteren beoogden te bereiken. Elk redelijk denkend mens – daar voldoen studenten ruim aan – weet vooraf dat acties zoals die van gisteren volstrekt niet doeltreffend zijn. Nu hebben zij alleen maar de sfeer bijna verpest voor de rest, zijnde vijfennegentig procent van de aanwezigen.

    Chapeau voor professor Roel Schutgens en minister Sander Dekker! Het duo wist de sfeer optimaal te houden. De borrel die ELSA Nijmegen achteraf organiseerde, maakte de gezelligheid compleet.

    Ondertussen bereikten de studenten helemaal niets.

  5. RU student schreef op 20 februari 2020 om 17:10

    ‘Tijdens zijn collegetour is het spannend of de actievoerders hun zegje mogen doen, want ze krijgen maar niet de beurt van gespreksleider Roel Schutgens. Een van de actievoerders krijgt eindelijk het woord tijdens het vragenrondje. Maar zodra ze zegt een algemene vraag te hebben, kapt hij haar wreed af. ‘Ik vind het vervelend als ik nu nee moet verkopen, maar ik ga het toch doen.’

    Dit slaat natuurlijk nergens op. Schutgens vereiste op dit moment geen algemene vragen, aangezien deze al een half uur bezig waren. Niks wreeds… enkel was men met een onderwerp bezig, en hoopte hier vragen over te krijgen (zoals het hoort in een College Tour. De ‘ik vind het vervelend… het toch doen’ was alles behalve zoals VOX het hier afbeeldt.

  6. Aanwezige schreef op 20 februari 2020 om 17:42

    Ik vind deze reacties erg overdreven (aandacht opeisen etc), de actie was kort en de sfeer was harstikke prima daarna. Sander Dekker gaf zelfs nog aan dat hij nu weer wist dat hij in Nijmegen was! Groter compliment vind ik dat we niet kunnen krijgen als Nijmeegse studenten.

    • Student schreef op 21 februari 2020 om 14:41

      Met die uitspraak doelde hij volgens mij op het feit dat Nijmegen politiek erg links is. Dat vat ik in ieder geval niet op als compliment.

      • Ann O’ Neem schreef op 21 februari 2020 om 17:24

        Rechtenstudent gespot.

        Velen van ons zijn daar gelukkig wel trots op!

  7. deelnemer schreef op 20 februari 2020 om 17:46

  8. bezoeker schreef op 20 februari 2020 om 17:56

    Zijn jullie wel bij dezelfde lezing geweest als ik? iedereen reageerde hier positief op, zelfs Sander Dekker reageerde vrij chill. Werd ook veel over gepraat vandaag, de meesten in mijn wg hebben de petitie nu getekend! hoop dat FNV doorpakt en we straks weer een basisbeurs krijgen!

  9. RU Student schreef op 20 februari 2020 om 18:04

    Was dit het moment om die druk te zetten?
    Een studievereniging is erg druk bezig geweest met het tot in de puntjes organiseren en onze universiteit te vereren met een bezoek van de minister. Het enige wat AKKU hieraan heeft bijgedragen is een nare smaak. Overigens is AKKU duidelijk niet bekend met de ministeriële verantwoordelijkheid… hoewel Sandwr Dekker de maatregel invoerde, is minister van Engelshoven verantwoordelijk voor de studielening.

    Van VOX vind ik het vooral een rare actie om hier een podium aan te geven. Tijdens de lezing zijn veel interessante onderwerpen besproken. Ik vind het erg jammer dat jullie hier geen aandacht aan hebben besteed. Daarnaast is het minister voor rechtsbescherming en niet van rechtsbescherming…

  10. Dak schreef op 20 februari 2020 om 18:14

    Goede actie om aandacht te vragen voor er een belangrijk onderwerp.

    Hopelijk werden er ook enkele harde noten gekraakt over de manieren waarop Dekkers huidige beleid de rechtsstaat aantast.

    • Anoniem schreef op 21 februari 2020 om 13:56

      +1
      Advocaten gingen eind 2019 nog de straten op omdat ze de rechtsbijstand kapot zagen gaan. Nu komen studenten op voor hun belangen. Je zou er bijna van gaan denken dat het iets met deze beleidsmaker te maken heeft en niet met de grote boze vakbonden die zomaar volkomen onschuldige VVD’ers willen pesten.

  11. Een student met 80k schuld schreef op 20 februari 2020 om 18:21

    Meerdere studenten om me heen kreunden terwijl ze hun hoofd in de handen lieten vallen toen “Martijn, daar!” begon met een vordering.
    De reactie van Sander Dekker: “Zo weet je dus dat je in Nijmegen bent” kreeg applaus, de actie niet.

    Bizarre poging tot spin though.
    Had het objectief verslagen hier, en ik had er nog iets van respect voor op kunnen brengen. Ik zat daar in de zaal, nu gebruik je mij dus indirect om te framen. Wordt niet gewaardeerd.

    • bezoeker schreef op 21 februari 2020 om 13:15

      over bizarre poging tot spin beginnen en vervolgens keihard liegen in de comments
      zowel deze actie áls de reactie van Dekker kregen applaus en dat weet je best. ik zat ook in de zaal, gebruik mij niet indirect om te framen aub

  12. mo schreef op 20 februari 2020 om 18:34

    Wel typisch dat iedereen die het stom vond RU student heet
    Verder sws hoog tijd dat politici die zelf allemaal een basisbeurs hebben gehad een x inzien dat studenten niet blij zijn met een enorme schuld & minder hypotheek! als akku bij mij langs komt teken ik :p (was niet bij de lezing helaas)

  13. Student schreef op 21 februari 2020 om 09:45

    Dit soort acties toont maar weer aan dat vakbonden geen idee meer hebben waar ze mee bezig zijn. Prima als je het ergens niet mee eens bent, maar Dekker is niet de verantwoordelijk minister (ook niet meer de verantwoordelijk staatssecretaris). Het leenstelsel was daarbij niet het onderwerp van de (uiterst interessante) lezing. Ik weet niet voor wie deze vakbond denkt op te komen maar dat is in ieder geval niet voor de student die wel nadenkt. Spijtig dat deze vakbond met dit soort acties nog wordt gefaciliteerd door de RU en de VOX.

  14. Bestuurder schreef op 21 februari 2020 om 09:56

    AKKU(raatd) haald regelmatig dit soort fratsen uit en VOX blijft een podium bieden zonder hoor- en wederhoor. Vanuit mijn bestuursjaar heb ik dit regelmatig gezien..
    Een aantal mensen binnen de VOX redactie zijn dikke vriendjes met AKKU – maar probeer het objectief te houden!! (Deze kritiek is niet alleen gericht aan de schrijver van dit artikel)

    Wanneer gaan jullie hier mee ophouden VOX?

  15. boris schreef op 21 februari 2020 om 10:40

    Hulde voor deze actie! Kan niet anders zeggen als een student met een flinke schuld.

  16. An O. Niem schreef op 21 februari 2020 om 11:17

    Heerlijk om de reacties te lezen van al die gefrustreerde rechtenstudenten onder dit bericht. Mensen wiens studieschuld toch wel afbetaald wordt door de multinational voor wie ze later belastingontduikingsroutes juridisch gaan dichttimmeren. Mensen die geen begrip kunnen opbrengen voor anderen die zich in diepe financiële onzekerheid moeten storten om een studie te kunnen volgen.

    En dan ook nog boos worden op journalisten omdat ze een nieuwsfeit verslaan in plaats van reclame voor het evenement maken. Och ja, objectieve journalisten, wat moet je er ook mee. Gaan ze ineens over andere mensen met andere meningen schrijven! Alles moet ook maar kunnen in dit land.

    • Student schreef op 21 februari 2020 om 14:49

      Dat is nogal een generaliserende opmerking. Als niet-rechtenstudent zou ik zeggen dat een dergelijke reactie niet zo doordacht is (gelijk deze ‘actie’ van AKKUraadt). Je kunt voorstander, tegenstander van het leenstelsel zijn of geen mening hebben over het leenstelsel en een hoge studieschuld hebben (zoals ik) met bijbehorende zorgen, geen studieschuld hebben of veronderstellen dat je studieschuld geen probleem gaat zijn en dan nog met goede redenen stellen dat deze ‘actie’ geen stijl heeft en bijzonder ongepast is.

      • max schreef op 21 februari 2020 om 17:14

        Het enige wat ongepast is is je medestudenten die hun mond wél open durven te trekken als een medeverantwoordelijke voor die studieschuld op bezoek komt op hun universiteit niet te steunen. Er zijn trouwens genoeg rechtenstudenten die dat wel doen zoals ik vandaag gemerkt heb 😛
        groot gelijk die reactie boven jou.

  17. ano schreef op 21 februari 2020 om 11:56

    Dit is een behoorlijk nare drogreden om alle juristen op één kamp te gooien als belastingontduikers en geldwolven. Zelf studeer ik European Law en wil ik verder gaan in mensenrechten, bijvoorbeeld.

    Ik ben, net als jij, tegen het leenstelsel en baal enorm van mijn hoge studieschuld.
    Maar dit rechtvaardigt niet het verstoren van een lezing waar veel voorbereiding in zit en waar andere mensen trots op zijn.
    Dit had toch ook op een ander moment (na de lezing) gekund?

    Wij hebben dezelfde mening wat betreft het leenstelsel maar AKKU moet open staan voor de kritiek waarop zij actie voeren.

  18. al schreef op 21 februari 2020 om 16:21

    Ik hoop dat Sander Dekker net zoveel hinder heeft ondervonden aan deze actie als ik aan zijn leenstelsel…maar dat is slechts ijdele hoop. Waar kan ik trouwens tekenen?

    • :) schreef op 21 februari 2020 om 21:53

      Eens, de beste man heeft zelf kunnen genieten van een basis beurs maar mede dankzij hem zitten huidige studenten opgezadeld met toren hoge schulden. Tekenen kan trouwens gewoon op nietmijnschuld.nl

  19. Jan schreef op 22 februari 2020 om 17:41

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!