‘Studenten weten ondanks alle maatregelen steeds beter hun weg te vinden in de crisis’

24 jan 2022

Het aantal studenten dat aangeeft dat corona een negatieve invloed heeft op hun sociale leven en op de kwaliteit van het onderwijs is flink gedaald. Ook is de vaccinatiegraad van studenten aan de Radboud Universiteit hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van het Healthy Student Life Project.

Maar liefst 94,2 procent van de studenten aan de Radboud Universiteit heeft zich laten vaccineren tegen corona met ten minste één prik. Dat is aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 89,2 procent voor één vaccinatie bij personen vanaf 18 jaar en ouder. Dat blijkt uit een enquête van het Healthy Student Life Project, die afgelopen oktober en november is ingevuld door ruim 3.600 RU-studenten.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat een meerderheid zich zorgen maakt over de impact van de coronacrisis op de kwaliteit van het online onderwijs (57 procent) of hun sociale leven (60 procent). ‘Hoewel dit helaas nog steeds een meerderheid is, liggen die aantallen wel flink lager dan bij een andere meting die in het voorjaar van 2021 is gehouden’, vertelt projectleider Jacqueline Vink, hoogleraar bij het Behavioural Science Institute.

Jacqueline Vink. Foto: RU

Positief

Bij de eerdere meting ging het om respectievelijk 77 en 82 procent. ‘Die daling interpreteer ik als iets positiefs’, zegt Vink. ‘Dat betekent dat studenten ondanks alle maatregelen toch steeds beter hun weg weten te vinden in de crisis.’

28,8 procent van de respondenten geeft aan corona te hebben gehad (aangetoond met een laboratoriumtest) of denkt te hebben gehad (geen laboratoriumtest). Er zijn nauwelijks verschillen in de percentages tussen mannen en vrouwen. Over de boosterprik zijn geen percentages bekend, omdat die op het moment van het onderzoek nog niet werd gezet.

Kanttekening bij de getallen rondom het studentenwelzijn is dat de enquête al in te vullen was voordat de recente maatregen half november ingingen – en later werden verzwaard. Ook liggen de huidige besmettingscijfers aanzienlijk hoger dan in het najaar en is het dus niet ondenkbaar dat het percentage studenten dat besmet is geweest inmiddels hoger ligt.

‘Het is een gegeven dat corona er is – en voorlopig blijft – en dat het van invloed gaat zijn op het welzijn’

‘Daarnaast is het de vraag hoe representatief ons onderzoek is’, geeft Vink aan. ‘Er hebben namelijk slechts 3626 studenten de enquête ingevuld. In het verleden lagen die aantallen hoger. Waar dat aan ligt weet ik niet, misschien dat studenten moe worden van de verschillende enquêtes. Maar dat is speculeren. Ik denk dat het onderzoek desondanks toch een goed beeld schetst.’

Studentenwelzijn

Alle studenten van de universiteit kregen afgelopen oktober een mail met de vraag of zij een vragenlijst in wilden vullen over studentenwelzijn, legt Vink uit. ‘Hoewel ons onderzoek zich vooral richt op studentenwelzijn, is het inmiddels een gegeven dat corona er is – en voorlopig blijft – en dat het van invloed blijft zijn op dat welzijn. Vandaar dat we ook enkele vragen over corona hebben toegevoegd. Het is toch aan elkaar verbonden.’

De enquête betrof een eerste meting. De bedoeling is dat het Healthy Student Life Project vaker metingen gaat doen. De volgende enquête wordt in het voorjaar verspreid.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!