Studentenaantallen lijken op te veren

13 apr 2016

Iets meer dan 3.600 studenten hebben zich gemeld voor een studie volgend jaar aan de Radboud Universiteit, liefst 22 procent meer dan vorig jaar. De nieuwe Engelstalige opleidingen zorgen voor een boost aan nieuwe studenten, vooral bij psychologie.

Riejn voor de Radboud UNiversiteit worden steeds langer. De foto toont een open dag uit 2014. Foto Marjolein van Diejen
Rijen voor de Radboud Universiteit worden langer. De foto toont een open dag uit 2014. Foto Marjolein van Diejen

Volgens de jongste vooraanmeldingscijfers (let op: link werkt alleen binnen de RU) staat de Radboud Universiteit er in den lande rooskleurig voor. Alle universiteiten samen noteren 12 procent meer aanmeldingen, landelijk doen alleen Tilburg en Twente het nog beter dan Nijmegen.

In de Erasmustoren worden de cijfers deze maanden met meer dan normale belangstelling gevolgd, gezien de zorgen over dalende belangstelling voor de alfastudies. Zet de krimp door, met dit jaar liefst eenderde minder eerstejaars? Integendeel: de Nijmeegse aanmeldingen trekken fors aan en zitten bijna weer op het niveau van twee jaar geleden. Zoals verwacht dragen de twee nieuwe Engelstalige tracks van de faculteit fors bij aan het herstel.

Ook bij de andere faculteiten werken de Engelstalige bachelorstudies als een magneet. In september biedt de universiteit acht Engelstalige studies aan, zes meer dan nu. De twee al bestaande tracks bij de managementfaculteit zitten weer in de lift, en de zes nieuwe studies doen het prima. In de bètafaculteit zorgen de tracks van Scheikunde en Moleculaire Levenswetenschappen voor een groei van ruim 60 procent, binnen de sociale faculteit kan de vlag uit bij Kunstmatige Intelligentie (groei van 75 procent) en Psychologie, dat groeit van 375 naar 813 (!) vooraanmeldingen.

Anders dan vorig jaar moet je nu met een lampje zoeken naar studies met zorgelijke cijfers. De letterenfaculteit telt er nog maar een, Romaanse Talen en Culturen met een daling van 42 procent. Bij de bètafaculteit staat Wiskunde er slecht voor, met 21 procent minder vooraanmeldingen dan op hetzelfde moment vorig jaar.

De vooraanmeldingscijfers zijn overigens niet de definitieve cijfers: de daadwerkelijke inschrijvingen kunnen hier nog behoorlijk van afwijken. / Paul van den Broek

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!