SSHN-complex Griftdijk voor nieuwe Nederlanders

14 apr 2015

Studentencomplex Griftdijk wacht waarschijnlijk een nieuwe toekomst als huisvesting voor maximaal honderd asielzoekers die een verblijfstatus is verleend. De meeste van de huidige studentbewoners vertrekken naar Mariënbosch, het nieuwe SSHN-complex dat vanaf donderdag in de verhuur gaat.

Foto: SSHN
Zogeheten ‘statushouders’ geven Gritdijk mogelijk een tweede leven. / Foto: SSHN

Een dezer maanden gaat de kogel door de kerk: of het complex Griftdijk krijgt een tweede leven als wooncentrum voor nieuwe Nederlanders, of het wordt uiterlijk zomer volgend jaar gesloopt. De beslissing ligt in handen van de gemeente, die onder meer moet bezien of het complex, in 2004 opgeleverd als tijdelijke huisvesting voor studenten, aan alle eisen voldoet. Door de grote instroom van asielzoekers, staat de gemeente onder druk om de doorstroom van asielzoekerscentrum naar woning op gang te helpen.

In Griftdijk, vlakbij het treinstation Nijmegen Lent, wonen op dit moment nog een kleine tachtig studenten. Uiterlijk juli 2016 moet iedereen eruit zijn. De huidige bewoners hebben met voorrang een kamer aangeboden gekregen op Mariënbosch. Inmiddels hebben vijftig van hen ervoor gekozen hun huidige sobere kamer in te ruilen voor het complex dat te boek staat als allerfraaiste in het aanbod van de SSHN.

Mariënbosch, een gerestaureerd kloostercompex, opent 18 mei zijn deuren; de inschrijving van de nog ongeveer driehonderd openstaande kamers opent aanstaande donderdag. / Paul van den Broek

0 reacties

  1. Voormalig Griftdijkbewoner schreef op 14 april 2015 om 14:21

    Wat een onzin. Dit was vroeger al een asielzoekerscentrum en zou al gesloopt worden. Toen kwamen er vanwege het tekort aan studentenkamers toch studenten in en inmiddels is de sloop al een aantal keren uitgesteld. Het complex is niet het sterkste staaltje bouwwerk ooit. Het was dan ook als tijdelijk bedoeld. Om er nu weer (voormalig) asielzoekers in te zetten in plaats van het gewoon plat te gooien (de geschiedenis leert dat het vanzelf al bijna in elkaar dondert) en er iets fatsoenlijks voor in de plaats te bouwen is te gek voor worden. De houdbaarheidsdatum van dit complex is ruim overschreden.

    Overigens hebben de mensen die er nu in komen dan wel een verblijfstatus gekregen en zijn het dus niet echt asielzoekers meer, maar om ze dan allemaal bij elkaar in een voormalig asielzoekerscentrum te plaatsen lijkt me niet echt goed voor de integratie.

  2. Emre schreef op 14 april 2015 om 21:51

  3. Ellen schreef op 6 augustus 2015 om 21:51

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!