Studentengluurder kan voorlopig niet gluren
De beruchte Nijmeegse studentengluurder (39), al enkele jaren actief in Nijmegen, zit weer vast. Dit nadat hij vorige week op heterdaad werd betrapt. Vijf vragen over gluren.
Hoe gaat de studentengluurder te werk?
Hij spreekt als ‘modestudent’ studentes aan onder het mom van een enquête. Ook houdt hij zich op bij studentencomplexen in Nijmegen om door de ramen naar studentes te gluren. Daarbij werd hij dus op heterdaad betrapt. De man is al zeven jaar actief. Bij een studente gluurde hij meerdere keren naar binnen. Ook was hij actief in de bibliotheek in het centrum van Nijmegen en op het universiteitsterrein.
Moet je voor gluren de cel in?
De enige juridische sanctie voor gluren op heterdaad is een boete. Vandaar dat de openbaar aanklager in het geval van de notoire gluurder uit Nijmegen al langere tijd werkt aan dossiervorming. De man is twee jaar geleden al eens opgepakt op verdenking van zedendelicten. Hij zat toen ruim twee weken vast, maar kreeg voor elkaar dat zijn voorlopige hechtenis werd geschorst. Daarbij werd de voorwaarde gesteld dat hij geen strafbare feiten zou plegen. Die schorsing is nu opgeheven.
Dus nu kunnen Nijmeegse studentes weer rustig gaan slapen?
In elk geval voor negentig dagen, gerekend vanaf afgelopen donderdag. Immers voor deze periode zit de verdachte nu vast, zo heeft de raadkamer van de rechtbank in Arnhem donderdag besloten. Die negentig dagen is de tijd die de gluurder nog in voorlopige hechtenis moest zitten. Omdat dit nodig is voor het politieonderzoek of omdat de verdachte anders de benen neemt.
Heeft het Openbaar Ministerie de afgelopen twee jaar, want het is inmiddels medio 2015, dan helemaal niks gedaan om de man weer snel achter slot en grendel te krijgen?
De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft al die tijd naar eigen zeggen ‘uitvoerig onderzoek gedaan, waarbij veel informatie verzameld is’. Zoiets kost, aldus de woordvoerster van het Openbaar Ministerie, veel tijd. ‘We hebben de afgelopen twee jaar echt niet stilgezeten. Achter de schermen is hard gewerkt aan dossieropbouw, aan een sterke zaak.’
Wanneer moet de man, over wie bij de politie de afgelopen jaren verschillende meldingen zijn binnengekomen over het bespieden vanaf straat van Nijmeegse studentes, zich nu voor de rechter verantwoorden?
Dan zitten we al in oktober. Immers half oktober komt een einde aan de negentig dagen voorlopige hechtenis. Vlak hiervoor volgt er hoe dan ook een (eerste) rechtszaak. Tot die tijd zegt het OM, vanwege ‘groot onderzoeksbelang’, niks over waarvan de verdachte precies beschuldigd wordt. Justitie bevestigt wel dat het gaat om ‘een aantal zedendelicten’. En in deze gevallen gaat het niet om gluren. Al komt dat voor de buitenwereld misschien over alsof politie en justitie niet voldoende optreden tegen de Nijmeegse studentengluurder. / Dennis Greijn
Dit artikel verscheen eerder in De Gelderlander.