Studentengluurder ook verdacht van aanranding

02 feb 2016

De ‘studentengluurder’ deed meer dan gluren. Hij wordt ook verdacht van afpersingen en aanrandingen. Gisteren was er een pro-formazitting (daarin wordt een zaak niet inhoudelijk behandeld) bij de rechtbank in Arnhem.

De studentengluurder is al acht jaar actief. Foto: Suzie (Creative Commons)
De studentengluurder is al acht jaar actief. Foto: Suzie (Creative Commons)

Een van de laatste slachtoffers van ‘de Nijmeegse studentengluurder’ betrapte hem in juni van dit jaar toen hij haar midden in de nacht in haar kamer bespiedde. Ze sprak hem aan. ‘Hij is een smooth talker. Na twee minuten dacht ik pas: ‘Hé, dit is raar?’ Hij heeft lang naar mij staan kijken en ik praat gewoon met hem. Toen dreigde ik de politie te bellen en rende hij weg.’

De 39-jarige man liet het in dit geval bij drie keer door haar raam kijken. Maar vaak gaat zijn gedrag veel verder. Het OM maakte gisteren bekend dat hij ook wordt verdacht van afpersing en aanranding en dat hij daarbij een vuurwapen gebruikte, of deed alsof hij een vuurwapen had.
 
Onder dwang
De Nijmegenaar valt al minimaal acht jaar studentes lastig in studentenhuizen. Uit eerdere veroordelingen blijkt dat het de gluurder erom te doen is studenten seksuele handelingen te laten verrichten. Onder dwang. Zo begluurde hij in 2011 een vrouw terwijl zij in haar studentenkamer een maandverband verwisselde. De man klopte op het raam en zei dat hij haar had gefilmd. Hij dreigde het filmpje op internet te zetten. Het slachtoffer kon dat voorkomen door zichzelf uit te kleden en te betasten. Wat ze deed.

Behalve door te gluren, legt de man ook contact met zijn slachtoffers door verschillende rollen aan te nemen. Zo knoopt hij gesprekken aan als enquêteur brandveiligheid. Ook zou hij zich voordoen als internetmonteur of een vader op zoek naar een oppas. Een studente religiewetenschappen, die anoniem wil blijven, kreeg zijn ‘modeverhaal’ te horen. ‘Een standaardverhaal van hem. Dat hij als student interviews over mode afneemt en dat je een cheque van tweehonderd euro kan winnen.’

Uit een eerder vonnis blijkt dat de man deed alsof hij een radioverslaggever was. Hij beloofde vijftig euro als zijn slachtoffer zou wildplassen en gewaagd zou poseren. Toen ze dat deed, weigerde hij het geld te geven als ze geen seksuele handelingen verrichtte.
Zover kwam het niet bij de studente religiewetenschappen. Ze werd in 2013 door de Nijmegenaar in de gang van haar wooncomplex aangesproken en gaf hem haar nummer.

De studente religiewetenschappen: ‘Hij gaf me later via de telefoon opdrachten om een badjas of een trainingsbroek aan te doen. Hij vroeg dan hoe ik me voelde. Ik heb dat allemaal niet gedaan. Ik zat gewoon achter mijn pc en dacht: laat maar lullen.’ Nadat ze hem betrapte op gluren, besloot ze de politie te waarschuwen. ‘Hij is best een leuke jongen om te zien. Verzorgd uiterlijk. Welbespraakt. Spontaan. Maar hij wil manipuleren, grenzen verleggen. Als meisjes kwetsbaar zijn, kan het blijkbaar misgaan.’

Niet problematisch
De gluurder weigerde met een psycholoog te praten toen hij eerder in het verdachtenbankje zat. Hij blijkt geen inzicht te hebben in zijn gedrag. Zo verklaarde hij tijdens voorgaande rechtszaken dat hij zijn handelwijze niet problematisch vindt. Hij sprak over ‘zakelijke overeenkomsten’ met zijn slachtoffers. Uit de rechtszaken blijkt verder dat niet alle aangiften en meldingen hem ten laste zijn gelegd. Ook deze keer vervolgt het Openbaar Ministerie hem alleen voor de zaken waarbij de kans op een veroordeling het grootst wordt geacht.

De Nijmegenaar werd afgelopen juli opgepakt, nadat hij betrapt werd op gluren aan de Johannes Vijghstraat. De man was op vrije voeten in afwachting van de behandeling van zijn strafzaak voor een eerder zedendelict. Volgens zijn advocaat, Geertjan van Oosten heeft de politie sindsdien alle registers opengetrokken in de zoektocht naar bewijs. Zo is zijn telefoon afgetapt en is een lokagente ingezet. Dit alles zou volgens Van Oosten geen bewijs tegen zijn cliënt hebben opgeleverd. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de man is op dinsdag 2 februari. / dit is een artikel uit De Gelderlander

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!