Studentenpact moet seksueel wangedrag bij verenigingen tegengaan

24 aug 2023 ,

Studentenverenigingen en -organisaties moeten meer doen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, vinden ze zelf. Samen met Regeringscommissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer presenteren ze een pact. 

‘Je bent geen echte vent zonder dat je vraagt om consent’, zei Mariëtte Hamer donderdag in een uitzending van het programma Spraakmakers op radio 1. Ze is de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Samen met vertrouwenspersoon Sophie Haccau van de Delftse studentenvereniging Virgiel lanceert ze een studentenpact, een serie afspraken die de meeste studentenverenigingen, studentenorganisaties, het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en Amnesty International samen hebben gemaakt. Het pact wordt overhandigd aan onderwijsminister Dijkgraaf en komt vandaag nog online.

Grenzen

Volgens een studie van Amnesty International krijgt 1 op de 10 vrouwelijke studenten te maken met verkrachting. Eerder reageerden vertrouwenspersonen van de Radboud Universiteit al geschrokken op dat bericht. Ook de initiatiefnemers van het pact vinden het hoge aantal “niet uit te leggen”. In workshops moeten studenten daarom leren hoe ze rekening moeten houden met elkaars grenzen. Ze horen altijd te vragen om instemming, is het idee.

Met het pact hebben de verenigingen en organisaties voor het eerst een landelijke aanpak met actiepunten en tips. Daarin staat onder meer over wat voor soort voorlichting nodig is, wat er moet gebeuren na een incident en hoe meldprocedures beter kunnen.

Positief gestemd

Elisa Weehuizen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is positief gestemd over het pact. ‘Tot nu toe was het voor studentenorganisaties vaak onduidelijk welke stappen zij konden ondernemen. Daarom is dit pact zo essentieel.’

Ook Jorgen Blom, bestuurslid bij het ISO, is blij met de afspraken. ‘Het is de verantwoordelijkheid van studentenorganisaties om een veilig sociaal klimaat voor hun leden te realiseren’, vertelt hij aan Vox. ‘In het pact staan concrete aanbevelingen om daarvoor te zorgen.’

Onderwijsinstellingen worden opgeroepen om verenigingen daarbij te helpen. Blom laat weten dat de Radboud Universiteit, waar hij zelf ook een aantal jaar studeerde, goed op weg is. Zo ondertekenen de grote studentenvereningen ieder jaar een intentieverklaring over sociale veiligheid. En is er ook voorlichting voor studenten over sociale veiligheid en er zijn trainingen voor medewerkers.

Maar hij ziet ook enkele verbeterpunten. ‘Denk aan het aanbieden van workshops of interventiemomenten voor studenten. Of het verplicht stellen van het melden van seksueel wangedrag bij studentenorganisaties.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!