Dossier

Studentenprotest Malieveld ‘laatste kans’

12 nov 2014

Komt er definitief een leenstelsel, of is er nog een way out? Binnenkort beslist de Eerste Kamer over het lot van duizenden studenten met de stemming over het ‘wetsvoorstel Studievoorschot’. Diezelfde studenten laten op het Malieveld nog een laatste keer een tegengeluid horen. Zinvol?

Eerder studentenprotest in Den Haag.
Eerder studentenprotest in Den Haag in 2011. Foto: Rufus Baas (Creative Commons, Flickr)

Heeft het nog wel zin om vrijdag te gaan demonstreren? Is het geen gelopen race, die invoering van dat leenstelsel? Ilse van Dijk, student culturele antropologie en ontwikkelingsstudies en secretaris van studentenvakbond AKKU, benadrukt dat alles nog open staat.

‘Het heeft zeker zin om te demonstreren vrijdag. Het voorstel mag misschien al door de Tweede Kamer zijn en op papier is er ook al een meerderheid voor in de Eerste Kamer, maar dat zegt niet alles. Juist de leden van de Eerste Kamer staan erom bekend dat ze niet alleen in de geest van hun partij stemmen, maar ook hun persoonlijke overtuiging laten gelden. Bovendien kijkt de Eerste Kamer bij uitstek naar de gevolgen op lange termijn van het plan en die zijn niet rooskleurig. De Raad van State heeft niet voor niets een negatief advies stemadvies afgegeven.’

Fat lady
Yurre Wieken, masterstudent politiek en parlement, AKKU-lid en fractiemedewerker van SP Nijmegen, stemt in met zijn mededemonstrant.  ‘In het verleden is het vaker voorgekomen dat een voorstel in de Eerste Kamer bot ving – denk aan de Nacht van Van Thijn in 2005. En wat te denken van de langstudeerboete? Dat voorstel was de Tweede en zelfs de Eerste Kamer door, maar is uiteindelijk toch niet uitgevoerd. Nadat de regering viel, werd er bij nieuwe stemmingen tegengestemd. Het is de vraag of dat ook was gebeurd zonder alle studentprotesten. En in de achterban van GroenLinks, één van de partijen die voor het leenstelsel zou moeten stemmen, heerst onenigheid. It ain’t over till the fat lady sings!

‘Studenten: ga naar het Malieveld!’ luidt de conclusie. Het spel is nog niet gespeeld en alles is nog mogelijk. ‘En misschien is het de laatste kans die we krijgen’, besluit AKKU-secretaris Van Dijk. ‘Studenten hebben een reputatie dat ze alles over hun kant laten gaan en niet van de bank komen. Het is tijd om dat beeld te veranderen.’ / Joep Sistermanns

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!