Studentenprotest op de UvA als ‘opwarmer’ voor groot protest tegen leenstelsel
Zo’n vijftig studenten zijn vanochtend begonnen aan een sit-in op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. De studenten komen uit het hele land om aandacht te vragen voor de financiële situatie van de ‘pechstudenten’.
De studenten konden vanochtend rond 10.00 uur zonder problemen het A-gebouw van de Roeterseilandcampus binnenwandelen. ‘We hebben nu toestemming van de beveiliging om te beginnen en we gaan langzaam onze aanwezigheid hier opbouwen’, zegt Yasmin Ait Abderrahman, vicevoorzitter FNV Young & United.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United trekken voor deze demonstratie samen op. Ze willen aandacht vragen voor de ‘karige basisbeurs’ en de ‘ontoereikende compensatie’ voor de leenstelselgeneratie.
‘Studenten pikken het niet langer’, zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene. ‘Dankzij jarenlang actievoeren wordt het leenstelsel afgeschaft, maar waar dit kabinet nu mee komt is nauwelijks een verbetering te noemen.’
Schuldenfabriek
De studenten zijn niet van plan om alleen maar te zitten op de campus. Roeterseiland, een campuslocatie middenin het centrum van de hoofdstad, is omgedoopt tot ‘de schuldenfabriek’. Actievoerders hebben er een groot spandoek opgehangen. Ook komen er sprekers langs om colleges te geven over schulden. Het is nog niet bekend hoelang het protest gaat duren.
De sit-in is de opwarmer voor de demonstratie van komende zaterdag. Dan trekken naar verwachting zo’n duizend studenten naar De Dam in Amsterdam om tegen de kabinetsplannen te protesteren. De actievoerders op Roeterseiland roepen onderwijsminister Robbert Dijkgraaf op om zaterdag met studenten in gesprek te gaan.
Vanuit Nijmegen zijn vijf studenten richting de Universiteit van Amsterdam (UvA) getrokken, laat AKKU-voorzitter Kayleigh Hofstede weten. ‘We zijn afgereisd omdat we graag met Geert ten Dam, de voorzitter van het college van bestuur van de UvA, willen praten. Zodat zij het gesprek met Robbert Dijkgraaf aan kan gaan. Het liefst zouden we Dijkgraaf zelf spreken natuurlijk, maar anders hopen we dat Ten Dam ons steunt.’
Dit artikel is geschreven door Josefine van Enk van HOP en bewerkt door Vincent Decates van Vox.